Zoeken

Opmaken van een wiegje

Opmaken van een wiegje

Inhoudsopgave

Tijdens je zwangerschap kom je de meest uiteenlopende situaties en omstandigheden tegen. Zoals, bijvoorbeeld, hoe bouw je een wiegje voor je pasgeborene? Je zult misschien verbaasd zijn over hoeveel je nog niet weet over zwangerschap, vooral als je je eerste kind verwacht. Misschien voel je je er zelfs een beetje zelfbewust over, omdat je niet zeker weet hoe je het allemaal zult regelen.

Je wilt een bed maken waarin je baby comfortabel kan slapen. Daarom krijg je tijdens de eerste weken na de bevalling in Nederland huisbezoek van een kraamverzorgster. Zij leren jou (en je partner) alles wat je moet weten om vol vertrouwen voor je kind te zorgen. Natuurlijk ben je al bezig om de babykamer klaar te maken nog voor hij geboren is. Dit omvat alles van het kiezen van een wiegje tot het in elkaar zetten ervan. We bespreken alles wat je moet weten over het bouwen van een wieg in dit artikel.

Opmaken van een wiegje

Als het gaat om het bouwen van een wieg, waar begin je dan?

Voordat je kunt beginnen met het maken van een wiegje heb je het juiste beddengoed nodig en een stevig ledikant. Bij de aanschaf van een babybedje kun je kiezen tussen een laag wiegje en een hoog wiegje. Het belang van de keuze van een geschikt babybedje kan niet genoeg benadrukt worden. Je kind zal er immers in slapen tot het drie jaar oud is.

Een hoog wiegje tijdens de zwangerschap is zeer aan te bevelen als je tijdens je zwangerschap last hebt van rugpijn. Je hoeft niet meer voorover te buigen als je je baby in bed legt of zijn lakens verschoont. Dit helpt ook om rugpijn na de bevalling te voorkomen.
Beddengoed voor baby’s

Als het om beddengoed voor baby’s gaat, zijn er een overvloed aan mogelijkheden. Ongeacht de situatie zijn de volgende artikelen nodig:
Molton hoeslaken voor baby.
Molton hoeslaken voor babybedje.
Molton hoeslaken voor een babydekentje, hydrofiele multifunctionele handdoek.
Verwacht je een baby in de lente of de zomer? Dan kun je beter kiezen voor een babydeken die niet gevoerd is. Een deken met een tere teddy voering is ideaal voor je nieuwkomer in de herfst of winter. Het babydekentje is verkrijgbaar in een groot aantal standaardmaten. Voor een wieg (voor een baby) moeten de afmetingen 75 x 100 cm zijn, en voor een baby 100 x 150 cm.

1. Baby hoeslaken van Molton

Uitgaande van een Molton hoeslaken voor de baby, kun je verder gaan. Waarom zou je een Molton hoeslaken voor je baby gebruiken? Bij een ongeluk beschermt een Molton het matras van de baby. Je trekt het Molton om het bed heen.

2. Een hoeslaken voor de baby

Met behulp van de Molton moet je het baby hoeslaken om het matras trekken, terwijl je verder gaat met stap twee. Controleer of het hoeslaken strak en soepel gedaan is. Het is niet toegestaan dat het bed aan de hoeken omkrult. In de meeste landen is de standaardmaat van een wiegmatras 60 x 120 cm. De fabrikanten hebben hun beddengoed zo aangepast dat je nooit de verkeerde maat koopt. Dit geldt ook voor baby beddengoed, van een flanellen hoeslaken tot een dekentje voor de baby.

3. Hydrofiele lakens

Er zijn niet genoeg hydrofiele lakens in de wereld om rond te gaan. Een hydrofiele multifunctionele handdoek over het hoofdje van de baby leggen is goed. Vouw de multifunctionele hydrofiele stof in een punt en leg hem in het bed (naar boven wijzend) door hem onder de matras te plooien (zie illustratie). Als je baby tijdens het slapen kwijlt of spuugt, kun je deze functie gebruiken, zodat je de moeite bespaart om meteen het beddengoed te verschonen. Terzijde: je moet de hydrofiele doek dagelijks vervangen.

4. Een wieglakentje en een dekentje voor de baby

De wieg moet klaar gemaakt worden voor het wieglakentje en het dekentje. Spreid eerst het wieglakentje over de wieg en zet het vast met een veiligheidsspeld. Leg dan, ongeveer 20 cm onder de bovenrand van het laken, het wiegdekentje op het laken en zet het vast met plakband. Vouw de voorrand van het laken over de mantel en zet het vast.

5. Zet de wieg in korte tijd in elkaar

Het is van cruciaal belang om de lengte van het bedje in te korten, te beginnen bij het voeteneind, om het comfortabeler te maken. Vouw het overgebleven beddengoed aan de zijkanten en onder de matras om het compacter te maken. Zowel aan het voeteneind als aan de zijkanten. Bedspreien moeten nauwsluitend zijn. Dit is prettig voor baby’s, maar het beperkt ook hun mogelijkheden om zich vrij te bewegen. Daardoor zal je baby niet in slaap kunnen vallen met zijn hoofd onder het wiegdekentje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest