Bier, het meest gedronken alcoholische drankje ter wereld en hiernaast een van de oudste alcoholische dranken! Bier werd al gebrouwen rond 4500 voor christus en overal in de geschiedenis zien we sporen terug van het geliefde drankje, zo speelde het een rol in diverse oude mythes en legenden. Bier werd in die tijd veel gedronken, tot de Romeinen overgingen op wijn en bier meer bedoeld was voor het ‘gewone volk’, waardoor het een soort minderwaardig imago kreeg voor de rijkere gebieden. Gelukkig is dat tegenwoordig wel anders. Bier bestaat uit vier basis ingrediënten, namelijk water, graan hop en gist. Ben je benieuwd hoe dit drankje gemaakt wordt? Lees dan verder.
Mouten
Het begint allemaal met het graan. Het graan moet verwerkt worden tot droge korrels, wat mouten genoemd wordt. Hoe gaat dit in z’n werk? Het graan wordt geweekt in water, waarna het in een warme kiemkast wordt gedaan. Deze warme ruimte zorgt voor het ontspringen van wortels uit het graan, dat ontkiemen genoemd wordt. Wanneer het graan gedroogd en ontkiemd is, wordt het mout genoemd. Met mout gaan we verder het brouwproces in!
Schroten en maischen
Tijdens het schroten wordt het mout vermalen tot kleinere korrels, dit wordt gedaan zodat het zetmeel los kan komen. Hierna begint het maischen, waarbij warm water wordt toegevoegd aan het gemalen mout. Tijdens dit proces wordt het zetmeel aanwezig in de mout, omgezet tot enkelvoudige suikers die later nodig zijn voor de omzetting naar alcohol. Hoe lang en hoe warm het mengsel verwarmd wordt, verschilt per bier. De temperatuur en duur hebben namelijk invloed op de smaak.
Klaren en koken
En nu? Tijd om te filteren! Door het maischen is er een suikerrijke vloeistof overgebleven, maar dit bevat nog overgebleven stukken mout die gefilterd moeten worden. Het klaren zorgt voor het verwijderen van deze stukken en het mengsel wat overblijft noemen we wort. Aan het wort wordt hop toegevoegd, dat zorgt voor een bittere smaak en stabiele schuimkraag. Na het toevoegen van de hop wordt het wort gekookt, tijdens deze stap worden ook de extra kruiden of ingrediënten toegevoegd die de specifieke smaak van het biertje gaan bepalen.
Bijna klaar: gisten
Het belangrijkste deel van het bier mist nog, namelijk de alcohol. De omzetting naar alcohol vindt plaats tijdens het gisten. Door gist toe te voegen, wordt suiker omgezet in alcohol en koolzuurgas. Gisten kan zowel bij lage als hoge temperatuur gebeuren, dat hoge en lage gisting genoemd wordt. Lage gisting duurt zo’n tien dagen, waarbij de gist naar de bodem zakt en de rest wordt af gefilterd. Hoge gisting gaat sneller door de hogere temperatuur en neemt vijf dagen in beslag. Bij hoge gisting komt het gist bovendrijven en kan worden af gefilterd.
Rijpen en bottelen
Na het gisten moet het bier nog een aantal weken rijpen, hierdoor komen de smaken meer tot zijn recht. Sommige bieren worden vooraleer ze gebotteld worden, nog eens gefilterd. Wat je overhoudt is een helder bier. Sommige bieren worden niet gefilterd en blijven troebel, zoals witbier. Ook gisten sommige bieren na op de fles, zoals donker bier of trappistenbier. Hoewel de smaak van bier enorm verschilt per soort, is het brouwproces grotendeels hetzelfde, dus welk biertje je ook drinkt: de kans is groot dat het gemaakt is op de manier zoals je net gelezen hebt. Proost!