Vinyl Materiaal Eigenschappen, Verkenning, en Toepassingen
Velen van jullie hebben misschien wel eens de termen vinyl bekleding, vinyl platen, vinyl vloeren, en handschoenen gehoord, maar je weet misschien niet wat Vinyl is.
Vinyl is geen natuurlijke stof, maar eerder een door de mens gemaakte synthetische stof. Het is een soort plastic dat gemaakt wordt van ethyleen (een bestanddeel van ruwe olie) en chloor (dat in gewoon zout zit). Wanneer beide stoffen gecombineerd worden, vormen ze Polyvinyl Chloride (PVC) hars, of – zoals het meer algemeen bekend is – Vinyl.
Vinyl werd in 1920 uitgevonden door wetenschappers die een materiaal wilden maken dat zou helpen bij de produktie van alledaagse produkten die gemakkelijker te maken, duurzamer en minder duur waren dan wat er voorhanden was. Vinyl is nu ’s werelds op één na meest geproduceerde en verkochte kunsthars.
Vinyl wordt het meest gebruikt in de bouw, vooral voor vinyl vloeren en gevelbekleding. In feite wordt vaak gedacht dat dit de enige toepassingen van Vinyl zijn. Behalve deze heeft Vinyl nog een hele reeks andere toepassingen, omdat het zich met verschillende additieven en modificeerders laat combineren, waardoor het ideaal is voor gebruik bij de fabricage van een breed scala van producten.
Gemeenschappelijke eigenschappen van Vinyl
Vinyl is ongevoelig voor vocht en vochtigheid.
Het is een stevig en duurzaam kunststof materiaal.
Vinyl is verkrijgbaar in een brede waaier van transparante en effen kleuren.
Vinyl is een goedkoop materiaal om te vervaardigen.
Vinyl is een soort plastic dat, in tegenstelling tot andere plastics, gemakkelijk gerecycleerd kan worden. Door de duurzaamheid van Vinyl hebben producten die ervan gemaakt zijn een lange levensduur. Het Vinyl kan dan gerecycleerd worden, waardoor een kunststof ontstaat met een nog langere levensduur.
Vinyl is om verschillende redenen een zeer milieuvriendelijk materiaal, waarvan niet de minste is dat het gerecycleerd kan worden. Vinyl draagt bij tot het behoud van natuurlijke hulpbronnen omdat het voor 57 procent uit keukenzout bestaat, een hernieuwbare natuurlijke stof. De vinylhars bevat slechts 43% niet-hernieuwbare grondstoffen, zoals ruwe olie, en is dus milieuvriendelijk.
Vergeleken met andere materialen die in de verpakkingsindustrie gebruikt worden, heeft Vinyl minder natuurlijke hulpbronnen nodig om te maken, gebruikt het veel minder energie, en stoot het veel minder stoffen uit in het milieu.
Zo heeft Vinyl, een door de mens gemaakte synthetische stof, de kunstharsindustrie volledig veranderd.
De ontdekkingen van Vinyl
Vinyl is een synthetische kunststof met de meeste toepassingen van alle kunststoffen ter wereld. De ontdekking van deze uiterst veelzijdige stof gebeurde echter eerder bij toeval dan door ontwerp.
In 1926 huurde de BF Goodrich Company Waldo Semon in om een stof te maken die zou helpen bij het hechten van metaal en rubber. De heer Waldo Semon, assistent-professor scheikunde aan de Universiteit van Washington, begon zijn onderzoek om een nieuwe door de mens gemaakte kleefstof te ontwikkelen die minder duur zou zijn dan bestaande alternatieven.
Tijdens zijn onderzoek en ontwikkeling begon Waldo Semon een tekort te krijgen aan bromide, dat nodig was om de nieuwe kleefstof te maken. Waldo Semon overwoog chloride te gebruiken in zijn experimenten om een vervanger voor bromide te vinden, want chloride was overvloedig aanwezig.
Dr. Waldo ontdekte polyvinylchloride, dat in poedervorm was, door chloride met verschillende andere chemicaliën te combineren en warmte aan de vergelijking toe te voegen. Verdere proeven wezen uit dat het afkoelde tot een rubberachtige gel-achtige substantie als het poeder met een heet oplosmiddel gemengd werd. Bij het zoeken naar een synthetische kleefstof ontstond het eerste Polyvinyl Chloride (PVC of Vinyl) materiaal.
Latere experimenten met het PVC materiaal onthulden een breed scala van praktische toepassingen en enorme mogelijkheden. Dr. Waldo boetseerde met succes PVC schoenhakken en gebruikte ze om bekledingen te vormen voor allerlei producten zoals draden, tangen, enz. Maar Dr. Waldo faalde jammerlijk in zijn poging om PVC op metaal te hechten, wat in de eerste plaats het doel van zijn onderzoek was.
Niettemin vond deze onbedoelde ontdekking van PVC vele toepassingen, en al gauw begonnen van Vinyl gemaakte produkten op grote schaal op de markt te komen. Veel met vinyl beklede paraplu’s, regenjassen, en andere voorwerpen kwamen in de jaren 1930 op de markt. Daarna werd Vinyl gebruikt om afdichtingsmiddelen te maken voor schokbrekers van auto’s, waardoor het nuttig werd in de auto-industrie.
Vinylfabrikanten droegen bij aan de oorlogsinspanning in de jaren 1940. Omdat er een tekort was aan natuurlijk rubber, werd Vinyl gebruikt als draadcoating en bleek een uitstekende stof voor draadisolatie.
Vinyl werd daarna in verschillende industrieën gebruikt voor allerlei toepassingen en gebruik. Vinyl onderscheidt zich als de meest veelzijdige door de mens gemaakte kunststof in de hele wereld en als de op één na grootste geproduceerde en verkochte kunsthars.
De verschillende toepassingen van vinyl
Vinyl heeft toepassingen en gebruik gevonden in vele verschillende industrieën en bij de fabricage van honderden producten, dankzij zijn uitstekende prestatie-eigenschappen. Het kan zo soepel of zo stijf zijn als nodig is.