Zoeken

Werking van Vitamine K

Inhoudsopgave

Als we het over vitamines hebben, spreken vaak over vitamine B, C of D, maar niet over vitamine K. Deze vitamine is zeldzaam in het westerse dieet en krijgt daardoor niet veel aandacht. Echter speelt deze krachtige voedingsstof een essentiële rol voor je gezondheid. Vitamine K kan zelfs de ontbrekende schakel zijn tussen voeding en verschillende chronische ziekten.

Werking van Vitamine K

Vitamine K nodig voor normale bloedstolling

In 1929 werd vitamine K ontdekt als een essentiële voedingsstof voor een normale bloedstolling. Het stollen van bloed zorgt ervoor dat wonden sluiten. In een Duits wetenschappelijk vakblad werd hierover geschreven, waarbij vitamine K benoemd werd als “Koagulationsvitamin”, dat is waar de K vandaan komt. Uit andere onderzoeken zou gebleken zijn dat vitamine K ook een belangrijke rol zou spelen voor de gezondheid van het hart en de botten.

K1 en K2

Bij vitamine K spreken we over typen, namelijk K1 en K2. Vitamine K1 zit voornamelijk in plantaardig voedsel. K2 tref je aan in dierlijk en gefermenteerd voedsel. Net als vitamine A, D en E, behoort vitamine K tot de groep van vet oplosbare vitamines. Omdat in ons westerse dieet deze vitamine niet in over mate voorkomt, kan je een voedingssupplement nemen. In deze tabletten of capsules is bijna altijd vitamine K opgenomen.

Voeding met vitamine K

In onze dagelijks voeding komt vitamine K voor, waardoor we normaal gesproken voldoende binnen krijgen. Vitamine K is onder andere te vinden in de volgende voedingsmiddelen: – Groene bladgroenten, zoals boerenkool, spinazie, raapstelen, snijbieten, mosterdgroenten, peterselie, romaine sla en groene bladsla. – Groenten, zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en kool – Vis, lever, vlees, eieren en granen (bevatten kleinere hoeveelheden) – Vitamine K wordt ook gemaakt door de bacteriën in het lagere darmkanaal. Er zijn twee groepen die extra vitamine K nodig hebben, dat zijn pasgeboren baby’s en mensen die voor een lange tijd antibiotica slikken. Baby’s jonger dan drie maanden maken namelijk zelf nog geen vitamine K aan. Een hogere dosering van vitamine K zit in de groene bladgroenten als boerenkool, spinazie en broccoli, ook margarine bevat een hogere waarde.

Bijwerkingen tekort aan vitamine K

Vitamine K-tekort is zeer zeldzaam. Het komt voor wanneer het lichaam de vitamine uit het darmkanaal niet goed kan opnemen. Vitamine K-tekort kan ook optreden na langdurige behandeling met antibiotica. Mensen met vitamine K-tekort hebben vaak meer kans op blauwe plekken en bloedingen. Vermoed je dat je een tekort hebt aan vitamine K? Maak dan een afspraak bij je huisarts om je vitamine gehalte te laten onderzoeken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest