Zwangerschapsvermoeidheid is een veel voorkomend verschijnsel. Constante vermoeidheid is vaak een van de eerste indicatoren van zwangerschap die zich manifesteren. Iets meer dan de helft van de zwangere vrouwen ervaart symptomen van zwangerschapsvermoeidheid. Naarmate de zwangerschap vordert, is het natuurlijk dat je je uitgeput voelt. Immers, terwijl het kind groeit, wordt het lichaam gedwongen zich aan te passen aan een radicaal andere omgeving.
Vermoeidheid tijdens zwangerschap eerste trimester komt vaak voor, vooral in de eerste paar maanden van de zwangerschap, wanneer je lichaam zich aanpast aan de optredende hormonale veranderingen. Als het gaat om vermoeidheid tijdens de zwangerschap, verdwijnt die meestal in het tweede trimester, voordat ze tegen het einde weer opduikt. Dit komt vooral door het toenemend aantal lichamelijke veranderingen die het moeilijk maken om een behoorlijke nachtrust te krijgen. Als gevolg daarvan zijn uitputting, lusteloosheid en vermoeidheid vaak ervaren symptomen. We hebben een lijst samengesteld met vijf dingen die je kunt doen om zwangerschapsmoeheid tegen te gaan.
Wat is de oorzaak van vermoeidheid tijdens de zwangerschap?
Veel zwangere vrouwen staan perplex over de vraag waarom ze tijdens hun zwangerschap zo uitgeput zijn. Het ervaren van vermoeidheid tijdens de zwangerschap is heel natuurlijk. Het lichaam levert immers veel inspanning. Hoewel het lichaam in het begin van de zwangerschap niet zwanger lijkt te zijn, maakt het ook als het van buitenaf niet zichtbaar is een grote hoeveelheid progesteron aan (een zwangerschapshormoon). Dit hormoon heeft ook het bijkomende effect dat het de bloeddruk bij zwangere vrouwen verlaagt door verwijding van de bloedvaten.
Bovendien wordt er tijdens de zwangerschap meer bloed aangemaakt. Het hart moet daardoor harder werken. Om op zijn best te kunnen presteren heeft het lichaam extra rustperiodes nodig. Het gevoel uitgeput te zijn tijdens het eerste trimester van de zwangerschap komt relatief veel voor. Over het algemeen neemt de vermoeidheid tijdens de zwangerschap in het tweede trimester af, maar ze verergert meestal tijdens het derde trimester.
Wat moet je doen als je je moe voelt tijdens de zwangerschap? De 5 punten om in gedachten te houden
Wat kun je doen als je last hebt van uitputting tijdens de zwangerschap? Er zijn allerlei variabelen die bijdragen tot de intense uitputting die je tijdens de zwangerschap ervaart. Sommige vrouwen ervaren een enorme vermoeidheid tijdens de zwangerschap; hier zijn 5 strategieën om je te helpen omgaan met vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
@1 Stimuleer de bloedsomloop
Dankzij contrastbaden is het mogelijk je bloedsomloop op gang te brengen onmiddellijk nadat je uit bed bent gekomen. Douchen, daarentegen, doe je met respectievelijk warm en lauw water. Daarna moet je je kuiten met koud water afspoelen om ze af te maken. Dit is heilzaam bij overmatige uitputting tijdens de zwangerschap. Je zult met een hernieuwd gevoel van energie ontwaken.
@2 Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
Lichte oefeningen zoals zwemmen, wandelen, of yoga zijn uitstekend om vermoeidheid tijdens de zwangerschap tegen te gaan. Het is belangrijk dat je je tijdens het sporten niet overbelast. De theorie is dat het laten stromen van je bloed door lichaamsbeweging je zou helpen je beter te voelen. Als je vóór de zwangerschap niet sportief was, is het nu niet de tijd om een sportieveling te worden. Zelfs de meest onsportieve zwangere vrouw daarentegen kan er baat bij hebben om 2-3 keer per week een wandeling in de frisse lucht te maken.
@3 Veel zuurstof
Buiten wandelen kan, zoals eerder opgemerkt, helpen bij het verlichten van de symptomen van zwangerschapsmoeheid. Probeer daarom, als je tijdens de zwangerschap last hebt van uitputting, zoveel mogelijk tijd in de frisse lucht door te brengen. Zelfs kleine pauzes in de frisse lucht, zoals op het balkon eten, een wandeling door een plaatselijk park, of een mooie wandeling maken, kunnen helpen om de zwangerschapsvermoeidheid te verlichten. Je houdt dan een voldoende zuurstofgehalte in je lichaam op peil.
@4 Een gezonde voeding aanhouden en voldoende drinken
Als je zwanger bent, moet je voortdurend bijzondere aandacht besteden aan het handhaven van een gezonde en evenwichtige voeding. Blijf als gevolg daarvan weg van zware, moeilijk te verteren voedingsmiddelen. Eet in plaats daarvan een grote hoeveelheid fruit en groenten. Drink minstens 2 liter water per dag, bij voorkeur gewoon water, om een gezond gewicht te behouden. Ongezoete kruidenthee, en ook verse smoothies, kunnen voor afwisseling in je dieet zorgen. Als je echter last hebt van uitputting tijdens de zwangerschap, moet je overmatige consumptie van sappen vermijden, vanwege het hoge suikergehalte van deze dranken.
@5 Neem pauzes als je je moe voelt tijdens je zwangerschap
Let op de signalen van je lichaam en gun jezelf een pauze en rust om je batterijen weer op te laden. Overweeg of het misschien mogelijk is om slapen in je dagschema in te passen. Maar gewoon je voeten omhoog leggen kan al heel rustgevend werken. Als je tijdens de zwangerschap last hebt van overmatige vermoeidheid, overweeg dan ’s avonds vroeg naar bed te gaan. Maar pas op: te veel slaap krijgen zal je nog meer uitgeput doen voelen. Dit is het moment waarop je je “innerlijke rotzak” moet overwinnen en je bloedsomloop op gang moet brengen, zoals eerder in dit artikel uiteengezet.