Zoeken

Verschuivingen in de markt voor plantaardige oliën

plantaardige oliën

Inhoudsopgave

Plantaardige oliën: Aanbodstress en voorschriften voor het mengen van biobrandstoffen stuwen de vraag naar sojaolie

De meest prominente verschuiving op de markt voor plantaardige oliën ontstaat doordat landen die voorheen aanzienlijke hoeveelheden exporteerden, nu hun zendingen moeten verminderen. De verandering kan het gevolg zijn van geopolitieke instabiliteit, extreme weersomstandigheden die de gewassen aantasten, of politieke besluiten om de inflatie onder controle te houden.

Nu de klimaatverandering tastbaarder wordt en perioden van droogte vaker voorkomen, worstelen grote producenten van plantaardige olie om aan de export en de binnenlandse vraag te voldoen, waarbij de opbrengsten op de proef worden gesteld en de prognoses onzeker zijn.

Na de oorlog blijft de toegang tot havens aan de Zwarte Zee problematisch (ondanks de overeenkomsten), en Oekraïne (een van ‘s werelds grootste exporteurs van zonnebloemolie) kan slechts een kleinere rol spelen in het handelsspel. Importeurs die op deze aanvoer rekenen, moeten zich aanpassen en op zoek gaan naar andere partners en oplossingen.

Zo vertaalt de onzekerheid over de productie en de verzendingen van de ene kant zich in nieuwe uitdagingen als het gaat om het veiligstellen van binnenlandse voorraden voor importerende landen. Als gevolg daarvan fluctueren de prijzen voortdurend.

soybean oil

Vraag naar soybean oil stijgt

De crisis breidt zich uit naar alle landbouwgrondstoffen, niet alleen naar oliën. Een tekort aan meststoffen, die vooral uit Rusland en Oekraïne worden geëxporteerd, kan boeren er ook toe aanzetten om grondstoffen als maïs en tarwe te vervangen door andere die minder voeding nodig hebben. Zo worden in Canada en de VS meer opbrengsten besteed aan de productie van soybean oil (sojaolie).

Met optimistische productieprognoses kan soybean oil een goede kandidaat zijn om de schaarste van andere plantaardige oliën te verlichten. Hoeveel hiervan beschikbaar zal zijn voor de export is echter nog onzeker. De duidelijke trend voor de meeste landen is het verzekeren van binnenlandse voorraden.

Plantaardige oliën: Mondiale vooruitzichten en verschuivende handelsroutes

Plantaardige oliën worden van oudsher verhandeld tegen volatiele prijzen. Er was een sterke stijging na de Covid-19 pandemie, en hoewel de prijzen sindsdien zijn gedaald, liggen ze nog steeds aanzienlijk hoger dan vóór de pandemie. De stijgende vraag en de druk op het aanbod beïnvloedt de prijzen sterk. Ondertussen zal de druk op landen om grondstoffen voor biobrandstoffen te gebruiken en te voldoen aan mandaten voor hernieuwbare energie de vraag hooghouden.

Vegetable oils als grondstof voor biobrandstoffen

Wat betreft het mengen van biobrandstoffen heeft vegetable oils (plantaardige oliën), tenminste tot voor kort, niet veel voordelen gehad van de regelgeving. Vanwege de belasting op de hogere koolstofintensiteit. Maar producenten beginnen stappen te ondernemen om de huidige koolstofintensiteit van vegetable oils te verlagen, omdat dit de waarde ervan als hernieuwbare dieselgrondstof zou verbeteren.

Ervan uitgaande dat de gewassen succesvol zijn en de productieprognoses halen, zal het altijd moeilijker worden voor overheden om nieuwe beschikbare grondstoffen te negeren en geen wetgeving op te stellen ten gunste van de erkenning voor sojaolie bij het mengen van biobrandstoffen.

vegetable oils plantaardig oliën

Tot voor kort stond bezorgdheid over het gebruik van landbouw voor grondstoffen op basis van gewassen hogere mengpercentages van deze oliën in de weg. Regelgevers waren eerder geneigd om duurzamere mengsels op basis van afval te steunen. Grondstoffen op basis van afval blijken echter moeilijk te winnen, en er is tijdsdruk om de zero-goal doelstellingen te halen.

Gezien deze druk is het waarschijnlijk dat sojaolie meer wettelijke steun gaat krijgen, en dat de vraag daardoor nog meer groeit. En de vraag is al hoog. Want met de trend van gezonde gemodificeerde en biologische voedingsmiddelen, zoeken veel fabrikanten van gewone voedingsmiddelen naar biologische alternatieven voor nieuwe schone productlijnen. Omdat soybean oil een van de belangrijkste spijsoliën is die tegenwoordig in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt worden, is het geen verrassing dat de biologische soybean oil in populariteit toeneemt. “We zien al jaren dat de vraag naar biologische sojaolie toeneemt”, aldus Agrioil, leverancier van hoogwaardige vegetable oils.

Wat is plantaardige olie?

Plantaardige olie is een milde, geurloze, smaakloze, lichtgekleurde olie die goed is om mee te koken, te bakken en om saladedressings mee te maken. Elke olie gemaakt van planten, of ze nu afkomstig is van zaden, granen, noten of vruchten, wordt beschouwd als een plantaardige olie. Maar als je een fles olie ziet met het etiket ‘plantaardige olie’, dan is dat bijna altijd sojaolie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest