Zoeken

Endometriose en de mogelijkheid om zwanger te worden

Endometriose en de mogelijkheid om zwanger te worden

Inhoudsopgave

Is het mogelijk om endometriose te hebben en tegelijk zwanger te worden? Je hebt de diagnose endometriose gekregen en bent bezorgd dat je wens om moeder te worden niet gerealiseerd zal worden. We geven uitleg over de ziekte en leggen uit hoe je toch kinderen kunt krijgen ondanks dat je de diagnose hebt. Meer dan 30.000 vrouwen worden gediagnosticeerd met endometriose, een chronische aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies zich ook in andere organen kan bevinden. Je kunt meer te weten komen over endometriose en hoe je zwanger kunt worden door onze blog te lezen.

We beginnen met de ziekte zelf te onderzoeken: wat is endometriose, en hoe manifesteert het zich? Daarna leer je over de verschillende mogelijkheden die je hebt om je verlangen om ondanks endometriose moeder te worden te vervullen. Bovendien kunnen vruchtbaarheidsprofessionals je helpen met je vruchtbaarheidsproblemen om te gaan om toch zwanger te worden. Je droom om een gezin te stichten kan dan al heel snel werkelijkheid worden.

Endometriose en de mogelijkheid om zwanger te worden

Wat is endometriose, en hoe manifesteert het zich?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder verspreidt, onder andere naar de eileiders en de eierstokken. Omdat de hormonen die met de menstruatiecyclus gepaard gaan de haarden van de ziekte beïnvloeden, hopen ze zich op en bloeden ze regelmatig. Af en toe worden ook andere organen zoals de longen, de urineblaas, de darmen, het buikvlies of het buikvlies aangetast.

Door de ziekte treden bij vrouwen ontstekingen op, die kunnen leiden tot de vorming van cysten, littekens en verklevingen. Het is belangrijk te benadrukken dat, hoewel endometriose een van de meest voorkomende oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen is, het in zijn natuurlijke toestand een volkomen ongevaarlijke aandoening is.
Endometriose foci verdwijnen meestal vanzelf als gevolg van de menopauze. Gynaecologen schatten dat tussen zeven en vijftien procent van alle geslachtsrijpe vrouwen door de chronische ziekte wordt getroffen. Bijgevolg ben je zeker niet de enige met je diagnose.

Welke factoren dragen bij tot het ontstaan van endometriose?

Rokitansky, een Russische arts, was de eerste die endometriose beschreef in 1861. Desondanks blijft de precieze oorzaak van endometriose tot op de dag van vandaag een mysterie. Onderzoekers geloven dat het een ziekte is met allerlei onderliggende oorzaken. De volgende scenario’s worden genoemd als mogelijke verklaringen:
Wanneer menstruatiebloedingen via de eileiders terugstromen in de buik, spreekt men van retrograde menstruatie.
Voorbeschiktheid die via de familie wordt doorgegeven.
Slecht functioneren van je eigen immuunsysteem is de schuldige.
Tijdens een operatie is er een plaatselijke verplaatsing van het baarmoederslijmvlies.
Uitbreiding van endometriose laesies over het hele lichaam via het bloed en het lymfestelsel.

Vrouwen ontkomen er vaak niet aan een laparoscopie te ondergaan om vast te stellen of ze al dan niet endometriose hebben. Als je endometriose hebt, zijn je kansen om zwanger te worden kleiner.

Is het mogelijk zwanger te worden terwijl je aan endometriose lijdt?

Als je endometriose hebt, is het mogelijk om zwanger te worden. In feite zijn 60 tot 70% van de vrouwen die endometriose hebben vruchtbaar, zo blijkt uit onderzoek. Ze worden vanzelf zwanger en kunnen maar één kind baren. Feit is dat endometriose de vruchtbaarheid schaadt en, bijgevolg, het vermogen om zwanger te worden. Het is bekend dat de maandelijkse kans om zwanger te worden bij vrouwen met endometriose kleiner is dan de kans om zwanger te worden bij vrouwen die geen endometriose hebben en zwanger willen worden.
De ernst van de endometriose en de plaats van de tumor in de buik zijn echter essentiële factoren om rekening mee te houden. In het algemeen wordt vrouwen die endometriose hebben en zwanger willen worden aangeraden het zwanger worden na de diagnose niet langere tijd uit te stellen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest