Zoeken

De juiste afmetingen van een wieg kiezen

De juiste afmetingen van een wieg kiezen afmeting ledikant

Inhoudsopgave

Hoe groot moet een wieg zijn? De termen “wiegmaat”, “ledikantmaat”, en “peuterbedmaat” worden vaak gebruikt. Het is eigenlijk betrekkelijk eenvoudig: een wieg voor een baby moet 60×120 cm groot zijn. Als je wiegbeddegoed koopt, past het altijd. Alle fabrikanten gebruiken precies de standaard wiegafmetingen van 60 x 120 cm. Daardoor zul je nooit een wieglakentje, molton, hoeslaken of deken van een verkeerde maat kopen. Wanneer moet een baby van een wieg naar een ledikant en peuterbed overgaan?

De juiste afmetingen van een wieg kiezen afmeting ledikant

Onderscheid tussen een wieg, een ledikant, en een peuterbed

Om je te helpen begrijpen waar we het over hebben, nemen we de verschillen tussen een wieg, een ledikant, en een peuterbed door.
Wat is een ledikant precies?  Voor de eerste paar maanden na de bevalling is een wieg ideaal. Een wieg neemt heel weinig plaats in met afmetingen van 30 cm diep, 45 cm breed, en 80 cm lang. De eerste weken of maanden kun je de zuigeling het beste in de hoofdslaapkamer houden.

Wat is een wiegje precies? (baby)

Een wieg baby is een veilig bedje dat kinderen van drie maanden tot drie jaar kunnen gebruiken. Het wiegje meet 60 cm breed bij 120 cm lang. De hoogte is aan verandering onderhevig. Je kunt kiezen tussen een laag en een hoog wiegje. Een wieg moet aan de volgende Europese veiligheidseisen voldoen:

De minimale breedte van een wieg is 55 cm. (In Nederland zijn de gewone afmetingen van een wieg 60 x 120 cm.)
De zijkant van een babybedje heeft spijlen met een maximale tussenruimte van 4,5 tot 6,5 cm.
De zijkanten moeten minstens 60 centimeter hoog zijn. Dit wordt genomen vanaf de fundering van het bed.
De afstand tussen de bovenkant van de matras en de bovenkant van het ledikant in de laagste stand moet minstens 50 cm zijn in een ledikant met een verstelbare fundering.
Het moet voorzien zijn van een veilige kinderveilige sluiting als de zijkant opklapbaar of afneembaar is.

Laag halfopen huilbed

Ben je in de markt voor een wiegje? Kijk dan of het babybedje met een matras geleverd wordt. In werkelijkheid is het kopen van een wieg zonder matras uitzonderlijk gebruikelijk. In dit scenario wordt een wiegmatras van ware grootte voorgeschreven. De hoogte van de zijwanden is, daarom, een overweging. Je kind kan eruit vallen als de matras te dik is. Lees en volg daarom altijd de aanwijzingen die bij het peuterbed geleverd werden.

Wat is de definitie van een peuterbed?

Van een ledikant naar een peuterbed is het volgende stadium. Peuterbedden zijn 70×140 cm, met een breedte van 70 cm en een lengte van 140 cm. Een laag peuterbed rust vlak bij de grond. Als je jongere er uit stapt, valt hij op de aarde. Er zijn ook hogere peuterbedden met leuningen aan de zijkanten voor nog meer veiligheid. Tenslotte zijn de hoeken en randen van een peuterbed afgerond. Je kind zal zich aan het peuterbed niet kunnen beschadigen als het een nachtelijk uitstapje maakt. Kinderen slapen op een peuterbed tussen de leeftijd van drie en zeven jaar.

Wanneer moet een pasgeborene in een wieg gelegd worden?

Wanneer begin je je zuigeling in een wiegje te leggen? Je zuigeling kan in een wieg slapen vanaf het moment dat hij geboren is. Maar gedurende de eerste weken kiezen veel ouders ervoor een wiegje naast het bed van de ouders in hun slaapkamer te zetten. Opdat de zuigeling dicht bij hen zou zijn. Daarna slaapt de zuigeling in een wieg tot hij drie jaar oud is. Dan is het tijd om over te gaan naar een peuterbed of wieg.

Wanneer moet een kind van een wieg naar een peuterbed gaan?

Wanneer moet een kind van een wieg naar een peuterbed gaan? Het is tijd om van wieg naar peuterbed over te gaan als een of meer van de volgende scenario’s zich voordoen:

Als je kind actief op de rand van het ledikant klimt en met succes over de bovenkant klautert. Er is hier een redelijk risico op verwondingen, dus ga voorzichtig te werk.

Als je kind bekwaam en gretig is om eenvoudige aanwijzingen op te volgen, maar dat niet kan door plaatsgebrek in de wieg, kan het bekneld raken.

Als je kind zijn babybedje ontgroeid is.

Als je er klaar voor bent om midden in de nacht gewekt te worden door je kind dat naast je bed staat. In plaats van door de gang te schreeuwen dat ze wakker zijn en willen opstaan, zouden ze het volgende kunnen doen.
Gewoonlijk gebeurt dit rond drie jaar, maar sommige moeders wachten tot het vierde of vijfde jaar om hun kind van een ledikant naar een peuterbed over te laten gaan.

Wil je een laag of een hoog ledikant?

Je verwacht een kind en wilt het meest bijzondere wiegje kiezen dat veilig en mooi is. Dan sta je voor een beslissing. Het gaat niet alleen om de kleur, de stof, of de vormgeving. Maar er is ook de keuze tussen een laag of hoog wiegje.
De hoogte is het belangrijkste verschil. Je moet steeds voorover leunen om je kind uit bed te trekken en voorover buigen om het wiegje een laag wiegje te maken. Dit vormt een grote belasting voor je rug. Tijdens de zwangerschap krijgen de meeste vrouwen last van hun rug. Overweeg daarom zorgvuldig of je een hoog of laag wiegje wilt.

Je kunt rugpijn na de bevalling vermijden door een hoge wieg baby te nemen. Een hoge wieg heeft het voordeel dat hij op 34 cm hoge poten staat. De poten van een ongewoon hoge wieg zijn 67 cm lang. Het fundament kan dan in drie verschillende standen gezet worden, zodat je kind altijd veilig in zijn wieg ligt. Je hoeft als ouder nooit meer te bukken om je kind in bed te stoppen of het bed te verschonen. Veel moeders waarderen het dat je je kind op een comfortabele hoogte kunt instoppen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest