Zoeken

Creëer meer focus tijdens werk of studie

Creëer meer focus tijdens werk of studie

Inhoudsopgave

Tegenwoordig is er meer afleiding dan ooit. Notificaties op je mobiele telefoon, pop-up reclames, radio- en tv-reclames, meer drukte op straat en misschien wel veel meer drukte op je werk of studieplek. Dit soort dingen kunnen enorm afleiden wanneer je je probeert te concentreren op je studie of werk, maar ook dingen zoals gedachten, onrust of andere zaken kunnen ervoor zorgen dat je je niet goed kunt focussen tijdens het werken, studeren of andere zaken waar je je hoofd bij nodig hebt. Gelukkig is focus te trainen en kan je met een aantal tips je concentratie vergroten. Lees maar mee!

Creëer meer focus tijdens werk of studie

De juiste omgeving

De omgeving kan grote invloed hebben op de focus, zowel positief als negatief. Sommige mensen werken liever in een ruimte samen met anderen, anderen werken liever alleen of in een ruimte waar het wat rustiger is. Dit is voor iedereen verschillend en belangrijk is uit te zoeken in welke omgeving jij je het best kunt concentreren. Werk je in een druk kantoor met meerdere mensen en leidt het je te veel af? Vraag of je met iemand van plaats kunt wisselen waar er iets minder afleiding is. Werk je standaard alleen en mis je wat energie om je heen? Probeer eens een co-work plek, koffietentje of de bibliotheek. Vind de omgeving die voor jou het best werkt of pas je huidige omgeving aan waar je kunt: kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken.

Bouw een routine

Een routine is belangrijker dan je denkt, zeker wanneer het gaat over concentratie en focus. Dit kan zowel een ochtend als avondroutine zijn. Door aan het begin van de dag tijd te nemen voor jezelf, vorm je een kalmere, minder chaotische mindset voor de rest van de dag. Wanneer je gehaast begint, rennend met koffie in de hand is de kans groot dat dit gevoel de hele dag blijft hangen. Dingen die je in je routine kunt bouwen zijn bijvoorbeeld: wandelen, ontbijten zonder smartphone, mediteren, ademhalingsoefeningen, een boek lezen of schrijven in je dagboek. Wat het is maakt niet uit, zolang het maar een moment voor jezelf is.

Pauze pauze pauze!

Het brein raakt na een tijd verzadigd, waardoor pauze cruciaal is. Vaak denk je dat je beter door kunt werken in plaats van pauze te nemen, wanneer de (werk)druk bijvoorbeeld hoog is. Maar hoewel dit verleidelijk is, werkt het juist averechts. Neem na 1 à 2 uur werken genoeg pauze, zo put je je concentratie niet uit en blijf je scherp.

Laat je niet afleiden

Dit punt haakt deels aan bij het punt over de omgeving, wanneer er te veel om ons heen gebeurt raakt het brein continu afgeleid. Zorg voor een omgeving waarin je niet wordt afgeleid. Maar, ook onbewust worden we afgeleid op vele manieren. De kleinste dingen kunnen al zorgen voor een negatief effect op je concentratie. Wanneer je continu mailtjes ziet binnenkomen op je laptop of je telefoon telkens trilt, zorgt dit voor afleiding waardoor je volledig uit je concentratie kunt raken. Mijn advies? Schakel meldingen van zowel je telefoon als laptop uit (indien mogelijk natuurlijk) en vraag bijvoorbeeld aan de mensen om je heen of ze je niet willen storen.

Geen zware maaltijden

Geen zware maaltijden

Iets wat vaak onderschat wordt is het effect van voedsel op de concentratie. We kennen allemaal de after diner dip: je moe voelen doordat je te veel of te zwaar hebt gegeten. Die moeheid staat loodrecht tegenover concentratie en focus. Het is daarom ook niet altijd handig om heel zwaar te lunchen tijdens je werktaken, het kan je vertragen en minder gefocust maken. Werk je overdag? Kies dan lichtere maaltjes als ontbijt en lunch.

Lange termijn tip: mindfulness

Mindfulness is moeilijk te omschrijven in een aantal woorden. Het is een techniek of oefenmethode die zich onder andere bezighoudt met het leren begrijpen en omgaan met gedachtes en heeft een bewezen positief effect op de mentale gezondheid. We ervaren de hele dag door gedachtes, het is praktisch nooit stil in het hoofd. Door te starten met mindfulness en dit regelmatig te oefenen, kan je het overzicht houden in je hoofd en je beter focussen op wat op dat moment belangrijk is. Het leert je de aandacht te vestigen op andere dingen dan die rondrennende, afleidende gedachten. Er zijn verschillende cursussen te volgen op het gebied van mindfulness, maar je kunt ook zelf aan de slag door eens goed te zoeken op het internet. Zoek maar eens op wat een bodyscan is binnen de mindfulness en probeer dit wekelijks te doen. Het begin is moeilijk, maar later zul je jezelf dankbaar zijn, geloof me!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest