Zoeken

Tips om je eigen moestuin te beginnen

Tips om je eigen moestuin te beginnen

Inhoudsopgave

Het is weer voorjaar, de tijd om gewassen te zaaien en/of te planten! Heb je nog geen moestuin, maar overweeg je wel om er eentje te maken? Het hebben van een eigen moestuintje is leuk en bovendien gaat er niets boven groente en fruit uit eigen tuin. Het kost misschien wat werk om de moestuin op te bouwen, maar de tuin instappen en vers sla plukken voor bij het avondeten is te gek, toch? In dit artikel volgen een aantal tips voor diegene die graag een moestuintje willen en wat tips nodig hebben.

Tips om je eigen moestuin te beginnen
Begin klein
Hoewel het verleidelijk is om direct groots uit te pakken, is dit met je eerste moestuin geen goed idee. Begin klein, het onderhouden van een moestuin kan nog best een werkje zijn, zeker wanneer je net begint. Een vierkante meter met een aantal gewassen is een prima start, zo kun je kijken of je wel echt groene vingers hebt. Uitbreiden kan altijd nog!

Hoe ga je bouwen?

Een moestuin bouwen kan op vele manieren, zo kun je een stukje grond omspitten en deze afschermen van de rest van de tuin, bijvoorbeeld met houten planken of een stukje heg. Je kunt je moestuin ook boven de grond bouwen door een houten bak te maken die je vult met grond. Je kunt ervoor zorgen om een grote moestuin te maken of de bak te verdelen in kleinere gedeelten zodat je de verschillende gewassen uit elkaar kunt houden. Ook zijn er moestuinbakken te koop, mocht je niet zo handig zijn.

Kies de juiste plaats!
Groenten houden van de zon! Zorg ervoor dat je een plaats in de tuin kiest waar het zonnig is en niet al te veel waait. De groeiende plantjes hebben toch minstens zes uur zonlicht nodig per dag.

Neem gemakkelijke gewassen
Alle begin is moeilijk, daarom is het handig om gemakkelijk groeiende gewassen te planten. Bovendien zijn deze gewassen relatief weerstandig en heb je er weinig omkijken naar. Voorbeelden hiervan zijn: spinazie, courgette, augurk, radijs en pompoen. Ook zijn peultjes, prei, tomaten en wortelen groenten die gemakkelijk groeien.

Water water water 

Hoe vaak moet je je moestuin water geven? Dit is niet in elk geval hetzelfde. Nieuw geplante gewassen in de volle grond hebben baat bij iets meer water, geef deze in de eerste week twee keer een ruime hoeveelheid water. Hierna kun je de gewassen wekelijks een flinke dosis water geven en volhouden tot de zomer. Wanneer het enorm droog en heet is kun je de moestuin om te twee à drie dagen besproeien, of houd de grond goed in de gaten. Is deze kurkdroog onderin? Water = nodig! Een tip: bewater je planten op hete dagen nooit midden op de dag! Door de warmte kunnen de waterdruppels op de gewassen verdampen en kunnen de gewassen verbranden. Doe het ofwel heel vroeg in de ochtend of in de avond wanneer de zon al onder is.

Weer ongewenst bezoek
Je wilt natuurlijk niet dat de gewassen en plantjes opgegeten worden door slakken of vertrapt worden door katten of andere dieren. Er bestaan speciale netten die je over of om je moestuin heen kunt spannen om de ongewenste bezoekers te weren, dit scheelt een hoop frustratie. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest