Zoek

Waarom snoozen slecht is voor je hersenen

Waarom snoozen slecht is voor je hersenen

Inhoudsopgave

De verleiding van snoozen

Snoozen is voor velen een verleidelijke gewoonte. Je wekker gaat af, maar je wilt gewoonweg nog niet opstaan. Dus druk je op de snooze-knop en koester jij je nog even in je warme bed. Maar wist je dat snoozen eigenlijk slecht is voor je hersenen en je algehele welzijn? We duiken we dieper in de redenen waarom snoozen een negatief effect heeft op je hersenen. Ook geven we je tips om deze gewoonte af te leren.

Verstoring van je slaapcyclus

Wanneer je slaapt, doorloop je verschillende slaapstadia, waarbij de diepste slaap en de REM-slaap het belangrijkst zijn voor herstel en verwerking van informatie. Een typische slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten, en je doorloopt meerdere cycli per nacht. Wanneer je wekker gaat, bevind je je meestal in een lichtere slaapfase, waardoor je gemakkelijker wakker wordt.

Als je besluit te snoozen, val je meestal weer in slaap en begin je een nieuwe slaapcyclus. Het probleem is dat je wekker opnieuw afgaat voordat deze cyclus is voltooid. Hierdoor word je wakker tijdens een diepere slaapfase, wat leidt tot een gevoel van grogginess en vermoeidheid. Deze toestand, ook wel slaapinertie genoemd, kan uren aanhouden en heeft een negatieve invloed op je cognitieve prestaties, zoals je geheugen, aandacht en reactietijd.

Verhoogde stressniveaus

Elke keer dat je wekker afgaat, produceert je lichaam stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen zorgen ervoor dat je alert wordt en bereid bent om op te staan. Wanneer je snoozet, stel je je lichaam bloot aan meerdere pieken van stresshormonen, wat kan leiden tot een chronische verhoging van je cortisolniveau. Een verhoogd cortisolniveau kan niet alleen leiden tot een verminderd geheugen en concentratie, maar ook tot een verhoogd risico op angst, depressie en andere stress gerelateerde aandoeningen.

Het effect op je humeur en motivatie

slaapfasen snoozen

De verstoring van je slaapcyclus en verhoogde stressniveaus kunnen ook een negatief effect hebben op je humeur en motivatie. Wanneer je wakker wordt tijdens een diepere slaapfase, kun je je prikkelbaar en lusteloos voelen. Bovendien kan het herhaaldelijk snoozen je onderbewustzijn het signaal geven dat opstaan onbelangrijk is, wat kan leiden tot een gebrek aan discipline en motivatie gedurende de dag. Dit kan resulteren in verminderde productiviteit en een algeheel gevoel van ontevredenheid.

Hoe kun je snoozen afleren? 5 Tips

Nu je de negatieve effecten van snoozen op je hersenen kent, is het tijd om deze gewoonte af te leren. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

1. Ga op een consistent tijdstip naar bed: 

Een regelmatig slaapschema helpt je lichaam een stabiel slaapritme te ontwikkelen, waardoor je gemakkelijker kunt opstaan zonder de behoefte om te snoozen.

2. Vermijd schermen voor het slapengaan

Blootstelling aan blauw licht van schermen verstoort je slaap-waakcyclus. Probeer minstens een uur voor het slapengaan geen schermen meer te gebruiken. Wil je binnen 5 minuten in slaap vallen? Dan leg je de telefoon, tablet of laptop weg en ga je voor het slapen gaan gewoon een ouderwets boek lezen. Je merkt dat je veel beter en dieper slaapt.

3. Stel je wekker in op het laatste mogelijke moment

Door je wekker in te stellen op het moment dat je écht moet opstaan, creëer je een gevoel van urgentie en is de verleiding om te snoozen kleiner.

4. Leg je wekker verder weg van je bed

Als je jouw wekker buiten bereik van je bed plaatst, moet je opstaan om deze uit te zetten. Dit helpt je enorm om de verleiding te weerstaan om weer in je bed te kruipen. Je bent immers nu toch al uit je bed. 

5. Ontwikkel een ochtendroutine

Een vaste ochtendroutine kan je helpen de dag op een positieve manier te beginnen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit lichte lichaamsbeweging, meditatie of het plannen van je dag.

Geef je lichaam rust zonder te snoozen

Snoozen mag dan verleidelijk zijn, maar het is slecht voor je hersenen en je algehele welzijn. Het verstoort je slaapcyclus, verhoogt je stressniveaus en heeft een negatief effect op je humeur en motivatie. Probeer de tips toe te passen om snoozen af te leren en je hersenen en lichaam de rust te geven die ze verdienen. Je hebt nu ook geen redenen meer om te laat op afspraak te komen. Je bent immers vrolijk, uitgerust en klaar om de dag fantastisch te starten.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest