Zoek

Gezonde lichaamsbeweging in de winter

wintersport Franse Alpen

Inhoudsopgave

Regelmatige lichaamsbeweging gedurende het jaar is het beste voor je gezondheid en welzijn. En vooral in de winter wanneer de kans groter is dat je een neerslachtige stemming ervaart. Daarnaast kan actief blijven ook helpen om je mentale gezondheid en energie te verbeteren.

Als je in een winterdip zit is beweging juist goed. Fysieke activiteit verlichten namelijk de symptomen van angst en depressie. Lichaamsbeweging is een waardig tegengif voor een slecht humeur. Maar is het een wel een goed idee om buiten te sporten terwijl het zo koud is? 

Gezonde lichaamsbeweging in de winter

Bij lage temperaturen trainen

Lage temperaturen zijn geen excuus om je training over te slaan. Houd er wel rekening mee dat er enkele risico’s verbonden zijn aan sporten bij kouder weer. Met name voor personen die al een bestaande aandoeningen hebben, waarbij overmatige inspanning bij lage temperaturen de symptomen kunnen verergeren. Bijvoorbeeld bij astma en hartproblemen. Als je buiten gaat sporten bij winterse temperaturen is het wel verstandig om je gepast te kleden. Maar wat trek je aan als de gevoelstemperatuur onder nul zakt?

Wat moet ik dragen om in de kou te trainen?

Het maakt niet uit wat de temperatuur is of welke activiteit je ook doet, laagjes kleding zijn je beste vriend voor een winterse buitentraining. Verschillende elementen (zoals sneeuw, regen of wind) kunnen verschillende soorten laagjes kleding vereisen. Het belangrijkste is het handhaven van een constante lichaamstemperatuur. En gelaagdheid geeft je de mogelijkheid om tijdens je training te reguleren en te improviseren voor het geval je de winterse omstandigheden over- of onderschat.

Warmste en koudste delen van je lichaam

Omdat bloed naar je kern trekt (je borst en buikstreek), is dat meestal het warmste deel van je lichaam. Daar hoef jij je dus geen zorgen over te maken. De lichaamsdelen die het koudst zullen zijn, zijn je ledematen. Dat wil zeggen je vingers, tenen en neus. Het dragen van handschoenen en hoge sokken of hardloopkousen (stukjes stof die je enkels en de opening van je schoenen bedekken) kunnen een groot verschil maken. 

Gezichtsbescherming is ook een goede investering om je nek bedekt te houden, maar zorg ervoor dat je een ademend materiaal kiest. En materiaal dat ook snel droogt. Fleece of wol houden vocht vast en maken je alleen maar kouder. 

Voorkom oververhitting

Het is ook belangrijk om je kleding te kunnen beheren als je temperatuur stijgt om oververhitting te voorkomen. Daarom kan overdressing voor winter workouts in de buitenlucht net zo gevaarlijk zijn als te dun gekleed. Het is net zo belangrijk om lagen te verwijderen als je temperatuur stijgt als om lagen toe te voegen als de temperatuur afkoelt. Je zweet immers nog steeds, dus is het mogelijk om oververhit te raken. 

Dat betekent dat je niet vergeet om voldoende te hydrateren, net zoals je zou doen op warmere dagen. En luister naar je lichaam. Als je een normale training doet, maar je merkt dat je de training moeizamer verloopt dan normaal. Dan kan dit te wijten zijn aan het type en de hoeveelheid kleding die je draagt.

Laatste tip: zonnebrandcrème

Voor de huid die wordt blootgesteld, zoals je gezicht, nek, handen en enkels (afhankelijk van de temperatuur en hoeveel lagen je gebruikt), vergeet dan niet zonnebrandcrème op te smeren. Schadelijke UV-stralen van de zon zijn ook aanwezig bij lage winterse temperaturen. Bij sneeuw kunnen ze zelfs verergeren vanwege de weerkaatsing op de grond. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest