Search

Hoe Belgisch bedrijfspand voorbereiden voor verhuur?

bedrijfspand voorbereiden voor verhuur

Inhoudsopgave

Bedrijfspand verhuren in België, waar op letten?

Als je een bedrijfspand bezit in België en overweegt het te verhuren, zijn er een aantal belangrijke stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat het pand voldoet aan de wettelijke vereisten en aantrekkelijk is voor potentiële huurders. Of je nu in België zelf gevestigd bent of vanuit Nederland opereert, een zorgvuldige voorbereiding kan het verschil maken in het succes van de verhuur van je bedrijfspand. We bespreken de essentiële stappen die je moet volgen.

1. Onderzoek de lokale markt en stel realistische huurprijs vast

Een van de eerste stappen is om de lokale vastgoedmarkt te onderzoeken. Kijk naar vergelijkbare bedrijfspanden in de omgeving en wat zij vragen als huurprijs. Het is belangrijk om een concurrerende en realistische huurprijs vast te stellen die past bij de huidige marktomstandigheden.

bedijrfspand verhuren in Belgie

2. Zorg dat het pand in goede staat is

Zorg ervoor dat je bedrijfspand in goede staat verkeert voordat je het op de markt brengt. Dit betekent dat je eventuele noodzakelijke reparaties moet uitvoeren, het pand schoon en presentabel moet maken, en ervoor moet zorgen dat alle voorzieningen naar behoren werken.

3. Voldoe aan wettelijke vereisten: EPC attest en asbest attest

In België zijn er wettelijke vereisten waaraan bedrijfspanden moeten voldoen voordat ze verhuurd kunnen worden. Twee van de belangrijkste documenten die je nodig hebt, zijn een EPC attest (Energie Prestatie Certificaat) en het asbest attest.

EPC attest en asbest attest

Een EPC attest geeft de energie-efficiëntie van het pand aan, wat belangrijk is voor potentiële huurders die op zoek zijn naar een energiezuinig pand om hun bedrijfskosten te verlagen.

Het asbest attest is ook essentieel, omdat het aangeeft of er asbesthoudende materialen in het pand aanwezig zijn. Asbest kan een gezondheidsrisico vormen, en het is belangrijk om potentiële huurders te informeren over de aanwezigheid van asbest in het pand. Bovendien is een asbest attest sinds november 2022 verplicht in België. Laat je pand daarom inspecteren door Certifit. 

4. Marketing en promotie

Nu je bedrijfspand in topconditie is en voldoet aan de wettelijke vereisten, is het tijd om het onder de aandacht te brengen van potentiële huurders. Maak gebruik van online vastgoedplatforms, lokale makelaars, en sociale media om je pand te promoten. Voor Nederlandse eigenaren kan het ook nuttig zijn om zich te richten op Nederlandse bedrijven die mogelijk geïnteresseerd zijn in uitbreiding naar de Belgische markt.

onderhandelingen bij bedrijfspand verhuren belgie

5. Wees voorbereid op onderhandelingen

Wees voorbereid op onderhandelingen met potentiële huurders over de huurprijs en de voorwaarden van het huurcontract. Het is belangrijk om flexibel te zijn, maar ook om jezelf te beschermen door ervoor te zorgen dat het contract eerlijk is en de rechten en verplichtingen van zowel de verhuurder als de huurder duidelijk uiteenzet.

Het voorbereiden van je bedrijfspand voor verhuur in de Belgische markt kan een complex proces zijn, maar door deze stappen te volgen en aandacht te besteden aan de wettelijke vereisten zoals het EPC attest en het asbest attest, ben je op weg naar een succesvolle verhuurervaring.

6. Het belang van professionele begeleiding bij verhuur

Het verhuren van een bedrijfspand kan, vooral als je nieuw bent in deze sector, complex lijken. Daarom is professionele begeleiding onmisbaar. Zo kan een vastgoedmakelaar je helpen bij het bepalen van een concurrerende huurprijs, het vinden van potentiële huurders en het begeleiden van het hele verhuurproces. Bovendien kunnen experts op het gebied van energie en asbest, zoals Certifit, je helpen met de vereiste attesten.

Het inschakelen van een expert voor het EPC attest betekent namelijk dat je verzekerd bent van een nauwkeurige beoordeling van de energie-efficiëntie van je pand. Een asbestexpert, aan de andere kant, kan je pand grondig inspecteren en bevestigen dat het veilig is voor potentiële huurders.

Deze professionele begeleiding kan het proces van het voorbereiden van je bedrijfspand voor verhuur in de Belgische markt aanzienlijk vergemakkelijken, en je helpen om het meeste uit je investering te halen.

Artikel van Wat je niet wilt missen in de categorie Werken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest