Zoek

Zwanger na je veertigste

Pregnant after the age of 40

Inhoudsopgave

Als vrouwen van in de veertig zwanger worden, spreekt men van “risico zwangerschappen”, waar iedereen het over heeft. Laat je hierdoor alsjeblieft niet gek maken. Het blijkt dat de zogenaamde “late moeder” eigenlijk nog relaxter is dan eerder gedacht. Zwangerschap na je 40e is inderdaad gevaarlijker, maar aan de andere kant is zwanger worden na je 40e een geschenk van Moeder Natuur dat je niet mag missen.

En juist daarom kan de aanstaande moeder op dezelfde manier genieten van de verwachting van de baby als ze elke andere zwangerschap zou waarderen. Het maakt niet uit hoezeer de gedachte aan de menopauze je nu bezighoudt in vergelijking met toen je 30 was.

Pregnant after the age of 40

Waarom je geniet van je late zwangerschapsgeluk ondanks dat je 40 jaar bent

Als je 40 bent en zwanger, is hier de reden waarom je nu volop van je late zwangerschapsgeluk geniet. Er zijn veel redenen waarom je van deze tijd in je leven gebruik zou moeten maken om volop van je zwangerschap te genieten. Ook als je 40 jaar bent en onverwacht zwanger blijkt te zijn. Het feit dat je op elke leeftijd zwanger kunt worden is een wonder. Je kunt en moet de tijd nemen om te ontspannen en van je zwangerschap te genieten als je ouder bent dan 40 jaar, zoals we in acht redenen uitleggen.

Medicijnen: de kansen worden steeds beter

Zwangerschap boven de 40 jaar wordt beschouwd als een zwangerschap met een hoog risico, vanwege de statistisch hogere kans op complicaties. Miskraam, toxemie, zwangerschapsdiabetes, en bepaalde aangeboren afwijkingen verhogen de risico’s tijdens de zwangerschap. In de prenatale geneeskunde zijn echter enkele uitstekende tests en screeningsmogelijkheden beschikbaar. Zwangere vrouwen boven de 40 die hun zwangerschap nauwlettend door een arts laten volgen, hoeven zich geen zorgen te maken over mogelijke onopgemerkte complicaties.

Statistieken voor vrouwen boven de 40 die zwanger zijn zijn algemeen: individuele tellingen worden buiten beschouwing gelaten.

Wie na 40 zwanger is, hoeft zich over het algemeen geen zorgen te maken over haar leeftijd. Het hangt altijd af van de medische voorgeschiedenis en de huidige conditie van de moeder. Zwangerschappen met een hoog risico kunnen ook bij jonge vrouwen voorkomen. Er is echter een essentieel punt om rekening mee te houden, en dat is zwaarlijvigheid. Zwaarlijvigheid brengt de zwangerschap van een vrouw op 40-jarige leeftijd onnodig in gevaar, en het moet als het even kan vermeden worden. Opgemerkt moet worden dat dit ook geldt voor jonge aanstaande moeders.

Vandaag de dag is de levensstijl van vrouwen over het algemeen gezonder en actiever dan nog maar enkele decennia geleden, op deze ene uitzondering na. Dit betekent dat als je een gezonde en fitte levensstijl aanhoudt, je jezelf en je kind op elke leeftijd de best mogelijke omgeving zult kunnen bieden.

Gefeliciteerd met het bereiken van je veertigste zwangerschapsjaar!

Omdat de eikwaliteit afneemt met de leeftijd, wordt de kans om zwanger te worden na je veertigste kleiner. Vrouwen die voor het eerst besluiten een carrière na te streven moeten zich niet ongerust maken als de dingen niet meteen gaan zoals gepland. Maar verheug je als ze de leeftijd van 40 bereiken en zwanger worden. Het is immers een buitengewoon soort geluk dat ze het meemaken. Moeder Natuur heeft selectieprocessen op haar plaats; als je zwanger wordt en de eerste paar weken doorkomt, heb je een belangrijke mijlpaal bereikt. Bovendien is er een nog grotere reden om feest te vieren.

Vertrouwen in zowel de moeder als het kind

Vrouwen van in de dertig staan midden in hun volwassen leven. Het verloop van de persoonlijke ontwikkeling van een vrouw is op deze leeftijd meestal zo voorspelbaar dat ze nuchterder, zelfverzekerder, en over het algemeen gelukkiger is. Dit is niet alleen in hun eigen voordeel, maar ook in het voordeel van de pasgeborene. Die voelt de persoonlijkheid van zijn moeder aan bij de geboorte, maar doet dat ook tijdens de hele zwangerschap.

Intussen tonen studies aan dat kinderen zich al bewust zijn van de emoties van hun moeder terwijl ze nog in de baarmoeder zitten. Alleen al daarom zouden zwangere vrouwen boven de 40 jaar zich eerder moeten verheugen dan verdrietig zijn.
Je mist niets als je 40 en zwanger bent.

Als je 40 bent en zwanger, merk je niet dat je iets mist. Feestjes of een last-minute weekendtrip naar de romantische stad Parijs? Dat is de vraag. Of is het een verhuizing naar de volgende grote stad vanwege een baankans? Het lijkt erop dat hoe jonger je bent, hoe meer het leven wordt. Dat is normaal, en het is ook een positieve ontwikkeling. Iedereen moet tenslotte zijn eigen weg vinden, en de enige manier om dat te doen is door te experimenteren met verschillende mogelijkheden. Deze levensfase is meestal voorbij tegen de tijd dat je de leeftijd van 40 bereikt hebt. “Je bent aangekomen”, zoals ze in het vak zeggen.

Als je 40 weken zwanger bent, krijgt je baby de kans op ononderbroken aandacht en een stabiele levensstijl. Zelfs in het dagelijks leven komt een kersverse moeder van 40 jaar er vaak mee in het reine dat ze meer beperkt en minder spontaan is dan toen ze jonger was.

Als je ouder dan 40 bent en zwanger, kan je relatie stabieler zijn

Koppels die tot later in hun leven wachten met kinderen krijgen hebben vaak samen al heel wat meegemaakt en overleefd. De ups en downs van het leven hebben de band tussen hen alleen maar versterkt. Daardoor zal de chaos en opschudding die een pasgeboren baby met zich meebrengt niet schadelijk zijn voor deze relatie. Je hebt je immers voorbereid op het ouderschap. Jonge ouders hebben statistisch gezien meer kans dan oudere ouders om ongelukkig te zijn in een relatie en zwanger te worden. Dit is onbetwistbaar waar, zelfs als het kind een complete verrassing of een bijzaak is.

Financiële onafhankelijkheid betekent één ding minder om je zorgen over te maken

Een kind krijgen is geen kwestie van financiële afwegingen. Er zijn veel vrouwen boven de 40 die zwanger zijn. En dan is het geruststellend te weten dat men zich over geld niet al te veel zorgen hoeft te maken. Zowel de aanstaande moeder als haar partner zijn meestal goed ingeburgerd op hun respectieve werkterreinen. En kunnen zich het allernoodzakelijkste veroorloven en hier en daar wat extra luxe. De aanschaf van vermakelijke en kostbare babyspullen hoort net zo bij de ervaring als het nemen van een gezinsvakantie.

Fit na de geboorte: hard werken, niet leeftijd, bepaalt fitheid

Vrouwen boven de 40 die zwanger worden maken zich vaak zorgen dat hun lichaam niet zo snel zal kunnen herstellen van de bevalling als ze zouden willen. Een andere overweging is de mogelijkheid om bekkenbodemoefeningen te doen. In feite is dit maar ten dele juist. Natuurlijk zijn de regeneratie- en spieropbouwprocessen van vandaag niet meer dezelfde als twintig jaar geleden. Niettemin zijn er talloze mogelijkheden om je lichaam weer in vorm te krijgen.

Het hangt ervan af hoe fit en energiek je bent als je na je veertigste aan je zwangerschap begint. Als je ouder bent dan 40 zijn je manier van leven, wat je eet en lichaamsbeweging allemaal kritische overwegingen. Bovendien is wat je na de bevalling doet van essentieel belang. Je moet in dit verband echter voorzichtigheid betrachten. Niemand moet overdrijven als het om lichaamsbeweging of om een dieet gaat. Uitersten in welke vorm dan ook zijn nooit heilzaam. Op de lange duur daarentegen levert matige en gerichte lichaamsbeweging vaak meer voordelen op dan de leeftijd voorschrijft.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest