Search

Waarom kiezen voor houten kozijnen

Waarom kiezen voor houten kozijnen

Inhoudsopgave

Al vele jaren is hout het meest populaire materiaal voor raamkozijnen. Behalve dat het een van de meest algemeen verkrijgbare materialen is, is het ook een uitstekende isolator en aanpasbaar. Maar met de beschikbaarheid van door de mens gemaakte materialen zoals glasvezel, aluminium en vinyl op de markt vandaag, zijn huiseigenaren eerder geneigd de voordelen van natuurlijke materialen over het hoofd te zien. Houten ramen kunnen op allerlei manieren voordelig zijn. Hier zijn een paar voorbeelden.

1. Traditionele esthetiek

Vinyl en glasvezel zijn beide pogingen om het uiterlijk van hout na te bootsen. Hoewel ze in de buurt komen, kunnen deze kunstmatige alternatieven gewoon niet op tegen de elegantie van het echte werk. En gelukkig hoef je geen genoegen te nemen met een schaamteloze namaak. Ramen van hout zijn warm en tijdloos, en sommige van de aantrekkelijkste kozijnen die op de markt verkrijgbaar zijn, zijn van hout gemaakt. Door hun veelzijdigheid kunnen ze bij elke bouwstijl gebruikt worden. Ze kunnen zowel bij moderne als klassieke ontwerpen gebruikt worden.

2. Het is aanpasbaar

Houten ramen kunnen geverfd of gebeitst worden om ze een opvallend uiterlijk te geven dat bij je persoonlijke stijl en smaak past. Er zijn allerlei behandelingen, beitsen, en beschermende coatings die op houten ramen aangebracht kunnen worden om ze mooi te laten lijken. In sommige gevallen zal de fabrikant het raam zelfs in de fabriek afwerken, wat een duurzamere afwerking oplevert en minder onderhoud vergt. Aluminium en vinyl ramen laten dit soort bewerkingen niet toe.

3. Het gaat lang mee.

De verzorging van houten ramen is nodig om het hout in goede conditie te houden, slijtage te beperken, en ervoor te zorgen dat je ramen zo lang mogelijk meegaan. Je houten ramen kunnen gemakkelijk 30 jaar of langer meegaan als ze goed onderhouden worden.

4. Het is energiezuinig.

Het gebruik van houten kozijnen kan helpen om je huis zowel in de winter als in de zomer comfortabeler te houden. Hout is een natuurlijke isolator, en het transporteert niet gemakkelijk warmte of kou zoals andere bouwmaterialen. Bovendien levert goede isolatie een aanzienlijke energiebesparing op.

5. Het is bestand tegen lawaai.

Het gebruik van houten ramen vermindert niet alleen ongewenste warmtewinsten en -verliezen, maar helpt ook de geluidshinder te verminderen. Ze kunnen een geweldige geluidsbarrière vormen tegen de geluiden van een drukke straat of buurt, zodat je in het comfort van je eigen huis kunt ontspannen.

6. Milieuvriendelijk en bewust van het milieu

Groen gaan is meer dan een voorbijgaande modegril. De meeste huiseigenaren willen hun ecologische voetafdruk en hun afhankelijkheid van niet-hernieuwbare grondstoffen zo veel mogelijk verkleinen. De beslissing om houten ramen te plaatsen kan een uitstekend beginpunt zijn. Als je als huiseigenaar “groen” wilt gaan, zijn houten raamkozijnen een perfecte keuze omdat ze in meer dan een opzicht milieuvriendelijk zijn. Hout wordt beschouwd als een van de meest milieuvriendelijke bouwmaterialen die er zijn. Bovendien verbruikt de productie van PVC raamkozijnen acht keer meer energie en stoot ze acht keer meer uit dan die van houten raamkozijnen, en produceren vinyl ramen 43 procent meer afval.

7. Het belang van (verkoop) waarde

Wat de initiële aankoopprijs betreft, kunnen houten ramen duurder zijn dan vinyl ramen. Er zijn echter allerlei elementen die de kosten beïnvloeden. De kosten worden beïnvloed door de grootte, de stijl, en de gebruikte beglazingstechniek. Omdat houten raamkozijnen langer meegaan dan de meeste andere materialen, zijn ze bovendien een gezonde financiële investering.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest