Zoek

Voorjaar? Tijd om de tuin aan te pakken!

Tijd om de tuin aan te pakken

Inhoudsopgave

Nu we de donkere, koude dagen langzaam achter ons laten en de lente haar warme dagen steeds meer met ons deelt is het tijd om aan de slag te gaan in de tuin! Tijd om plantjes te verpotten, de heg te snoeien en ervoor te zorgen dat de tuin de plek wordt waar je van de zon en het lenteweer kunt genieten. In dit artikel handige tips en inspiratie voor hoe je je tuin voorjaar proef kunt maken! 

Tijd om de tuin aan te pakken
Het minst leuke klusje
Hoewel het niet het leukste werk is, is deze tijd van het jaar dé tijd om onkruid te wieden en de heg te snoeien (mits het niet meer vriest!). Door vroeg te beginnen met onkruid wieden, zorg je ervoor dat het onkruid zich niet al massaal verspreid door de beginnende lentezon en heb je later in het seizoen minder te wieden! Door vroeg te beginnen met snoeien, bevorder je de groei van de heg of planten. Hortensia’s en rozen zijn zeer geschikt om te snoeien in maart en april.

Groene aanslag verwijderen
Dit is een herkenbaar probleem dat veelal gezien wordt op de tuintegels: niets zo vervelend als die groene waas! Er zijn veel chemische middelen beschikbaar hiertegen, maar deze zijn niet goed voor het milieu. Schoonmaakazijn werkt goed tegen groene aanslag en is minder schadelijk! Meng schoonmaakazijn met water, gebruik de verhouding 1:1 en schrob het terras tot alle groene aanslag weg is. Wederom niet het leukste werk, maar zo’n mooi schoon terras maakt het een dankbaar klusje.

Bemesten
Het voorjaar is de tijd om je gazon te bemesten zodat het de rest van het seizoen goed kan groeien. Je kunt het gazon het best bemesten nadat je het voor de eerste keer gemaaid hebt en nòg beter is het wanneer het gaat regenen nadat je bemest hebt. Op deze manier komen de mestkorrels diep in de grond en wordt het gras diep gevoed. Overdrijf het niet trouwens, te veel bemesting kan juist zorgen voor een averechts effect. 

Bollen planten
Ben je toe aan meer kleur in de tuin? De lente is een goede tijd om bloembollen te planten: zo kun je narcissen, krokussen of tulpen planten die al gauw zorgen voor een fleurig geheel. Het voordeel hiervan is dat ze het jaar erop gewoon opnieuw bloeien in de tuin!

Lekker zitten
Tijd om ook het terras lente klaar te maken! Dit is de tijd om de tuinmeubelen eens van een onderhoudsbeurt te voorzien of ze eens goed te poetsen. Of misschien is het wel tijd voor een nieuwe tuinset of nieuwe kussens? Door je terras mooi te maken is het nog fijner zitten tijdens mooi lenteweer: hang lampionnetjes of lampjes op, kleed het leuk aan met bloembakken, zet kaarsjes op tafel en laat maar komen die lekkere lenteavonden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest