Zoek

Tips voor minder trek!

Tips voor minder trek!

Inhoudsopgave

Voorjaar in de lucht en de zomer in aantocht: voor een aantal mensen dé tijd om in shape te komen en iets gezonder, slanker en/of fitter te worden voor wanneer het bikini en/of zwembroek seizoen aanbreekt. Wanneer je wilt afvallen moet je zorgen dat je in een negatieve energiebalans zit, dit betekent dat je minder voedsel eet dan dat je verbrandt. Drie keer raden wat daar mee gepaard kan gaan? Juist, (lekkere) trek. Deze (lekkere) trek kan ervoor zorgen dat je te op den duur weer de mist in gaat en te veel eet. Het plan? Zorgen dat die trek verdwijnt! In dit artikel lees je hoe je dit doet.

Tips voor minder trek!

Water is je vriend

Voldoende drinken is sowieso belangrijk, maar het kan ook extra voordelen bieden wanneer je minder probeert te eten en trek of honger ervaart. Heb je trek? Neem eerst een groot glas water, grote kans dat de trek hierna verdwijnt! Je maag heeft bepaalde sensoren die reageren op vulling, door voldoende te drinken kun je deze sensoren een beetje foppen. Maar, natuurlijk moet je het niet overdrijven. Er bestaat ook zoiets als té veel water drinken.

Ga voor ‘high volume’ voedsel

Tijdens het afvallen is het de bedoeling om minder calorieën te eten, maar dit wil niet zeggen dat de hoeveelheid voedsel ook minder hoeft te zijn. Zorg voor het eten van voedsel dat laag in calorieën is, maar flink wat volume bevat. Groenten zijn hier een goed voorbeeld van. Zo heeft vierhonderdgram bloemkool bijvoorbeeld slechts honderd calorieën, dat is hetzelfde als een portie pindakaas (+/- één theelepel). Wanneer voedsel meer volume bevat, heb je het idee dat je meer gegeten hebt waardoor het afvallen ook leuk blijft. Niets zo vervelend als na je lunch nog honger hebben, toch?

Neem producten die langzaam verteren

Wanneer je producten kiest die langzamer verteren, zal je merken dat je veel minder snel honger hebt. Dit komt door de snelheid waarmee de enzymen het voedsel verteren. Simpele koolhydraten zoals wit brood worden razendsnel afgebroken, waardoor je al gauw weer trek hebt. Complexe koolhydraten zoals volkorenrijst of bruinbrood blijven langer aanwezig in ons lichaam, waardoor ze stabielere energie leveren én zorgen dat we niet zo snel honger hebben.

Light drankjes zijn niét de vijand

Hoewel het internet soms anders doet voorkomen, kunnen light drankjes je helpen in tijden van afvallen. Natuurlijk zijn dranken zoals water en thee beter, maar af en toe een light of zero frisdrank kan de suikercrave verminderen en geeft je een vol gevoel.

Leid jezelf af

We kunnen er kort over zijn: het afvalproces is gewoonweg niet altijd makkelijk en soms hoort die honger er helaas bij. Wat kan helpen is jezelf afleiden als je echt enorme trek ervaart. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een rondje gaat lopen wanneer je de trek voelt opkomen, begin een (huishoudelijk) klusje te doen om jezelf af te leiden of bel die ene vriend/vriendin die je al dagen moest terugbellen. Je zal merken dat de trek voornamelijk mentaal is en gelukkig kunnen we ons brein soms foppen.

Natuurlijk hoort een beetje honger of trek erbij wanneer je probeert af te vallen, maar met deze tips wordt het hopelijk iets makkelijker om de trek te voorkomen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest