Zoek

Tips om duurzaam te leven

Inhoudsopgave

Duurzaamheid, je kan niet meer om de term heen tegenwoordig en dit is met een reden. De wereldbevolking neemt toe en de aarde wordt meer en meer belast met mens, dier en productie. De aarde bereikt haar capaciteit als het gaat over grondstoffen en ze wordt behoorlijk vervuild door de productie van afvalstoffen en gassen. Duurzaamheid is het antwoord op dit probleem, op een deel van het probleem in ieder geval. Maar wat is duurzaamheid precies en hoe pas je dit toe in het leven? In deze blog een minicursus duurzaam leven, enjoy!

Tips om duurzaam te leven

Wat is duurzaam?
Duurzaam heeft te maken met het zo min mogelijk belasten van het milieu door ofwel niet of amper te vervuilen of gebruik te maken van al bestaande/gerecyclede materialen. Een product op een duurzame manier verkregen is een product die niet bijdraagt aan milieuvervuiling. Duurzaamheid betekent ook langdurig, het zijn vaak oplossingen of producten die lang werken of goed blijven zodat er minder snel een nieuwe hoeft te komen. Duurzaam zou je eigenlijk kunnen omschrijven als goed voor de aarde. 

Kies duurzame materialen

De plasticsoep is er met een reden: massale productie van niet duurzame, moeilijk te verwerken materialen die het milieu vervuilen. Door duurzame materialen te kiezen, vermijd je de bijdrage aan de plasticsoep. Simpele voorbeelden hiervan zijn: het kiezen van een houten tandenborstel in plaats van een plastieken, of probeer eens een soapbar in plaats van zeep in een plastic fles of de laatste in dit rijtje: neem een eigen boodschappentas mee in plaats van plastic tasjes te moeten kopen in de supermarkt. Alle kleine beetjes helpen, geloof me!

Tweedehans = tweedekans

In plaats van iets nieuws te kopen, kan je kiezen voor tweedehands. Deze producten, of het nu gaat over kleding, meubelen elektronica of voertuigen, zijn vaak nog in een prima staat als iemand anders het verkoopt. Bovendien scheelt het enorm in prijs. Natuurlijk is het af en toe fijn om iets nieuws te kopen, maar als we met z’n allen een klein deel van alle aankopen tweedehands doen heeft dit een grote impact!

Let een beetje op je energieverbruik

Een standaard tip misschien, maar zeer belangrijk. Laat de verwarming niet onnodig aan staan en gooi de ramen niet open als de kachel loopt te branden. Ga je van huis? Zorg dat alles uitstaat, laat elektronica niet onnodig aan staan. Een kleine moeite die kan zorgen voor een groot effect. 

Fixen, niet kopen!
Hoewel het verleidelijk is kapotte spullen per direct te vervangen met nieuwe, is het beter om spullen te repareren, mits mogelijk natuurlijk. Een kapotte boormachine kan bijvoorbeeld vaak nog prima gemaakt worden met een los onderdeeltje en een telefoon kan in bijna alle gevallen gerepareerd worden net zoals andere apparatuur. Ook voor kleding geldt dit, mocht je het niet zelf kunnen repareren kun je het altijd vragen aan iemand anders, of naar een naaiatelier gaan!

Meerdere wegen naar Rome
Duurzaam leven kan op vele manieren en er gelden dan ook geen standaardregels, centraal staat het zorgen voor zo min mogelijk vervuiling voor moeder natuur. Als we het hebben over duurzaam leven dan helpen echt alle kleine beetjes! Denk dus niet dat hetgeen wat je doet om milieuvervuiling tegen te gaan, geen zin heeft. Het helpt juist als we met zijn allen kleine aanpassingen doen, ook omdat het niet realistisch is dat we als mens in korte tijd de stap maken naar 100% duurzaam leven. Dus begin klein en zie wat haalbaar is, de aarde gaat je dankbaar zijn!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest