Zoek

Ontdek de voordelen van rapeseed oil

Rapeseed oil plant

Inhoudsopgave

Wat is rapeseed oil?

Voordat we overgaan op de voordelen van rapeseed oil, geven we eerst antwoord op de vraag wat is rapeseed oil eigenlijk? Rapeseed oil is een plantaardige olie die wordt verkregen uit de zaden van de koolzaadplant. De olie is rijk aan onverzadigde vetzuren en is daardoor een gezonde keuze voor in de keuken. Andere benamingen zijn koolzaadolie en canola oil.

Gebruik en voordelen rapeseed oil

Rapeseed oil heeft een veelzijdigheid aan toepassingen in de keuken. Zo kan deze plantaardige olie worden gebruikt voor het bakken, braden, frituren en als basis voor sauzen en dressings. De olie heeft een neutrale smaak en kan daardoor goed worden gecombineerd met verschillende kruiden en specerijen. Naast het gebruik in de keuken heeft rapeseed oil ook voordelen op het gebied van duurzaamheid, zoals het verminderen van schadelijke stoffen bij het gebruik als biobrandstof en als grondstof voor biologisch afbreekbare materialen.

Is koolzaadolie gezond?

koolzaadolie rapeseed oil

Koolzaadolie wordt over de hele wereld veel gebruikt. Het staat bekend om zijn betaalbaarheid en veelzijdigheid als bakolie en wordt vaak gebruikt in saladedressings, gebakken voedsel en gebakken producten.

Koolzaadolie bevat van nature weinig verzadigd vet en veel onverzadigd vet, wat uitstekend is voor de gezondheid. Het is bovendien een uitstekende bron van vitamine E – een sterke antioxidant, die de gezondheid van ogen en huid ondersteund.

Daarnaast is koolzaadolie ook een uitstekende bron van een omega-3 vetzuren, bekend als alfa-linoleenzuur, dat talrijke voordelen biedt voor de gezondheid van het hart. Zoals een lagere bloeddruk en een verminderde kans op een hartaanval. De rijkheid aan omega-6-vetten ondersteunt de algehele gezondheid. Een teveel aan omega-6 kan echter leiden tot enige ontsteking in het lichaam. Gelukkig heeft rapeseed oil een evenwichtige verhouding van omega-3 en omega-6 vetten van 1:2, wat volgens deskundigen ideaal is.

Rapeseed oil export

oogsten rapeseed oil

Rapeseed oil is een belangrijk exportproduct voor verschillende landen. De grootste rapeseed oil export producenten zijn Canada, China, India, Duitsland, Ierland en Frankrijk. Naast de productie van de koolzaadolie, worden vaak ook andere producten geëxporteerd zoals koolzaadschroot en koolzaadmeel.

De olie is afkomstig van de zwarte zaden van de koolzaadplant, Brassica napus, uit dezelfde Brassica-familie als de groenten broccoli, kool en bloemkool. De plant produceert zonnige, gele bloemen rond de lente, waardoor de landschappen veranderen in gouden oases. 

Hoe wordt canola oil gemaakt?

Canola oil wordt gemaakt door zowel kleine als grote producenten en bestaat in twee vormen: ambachtelijk koudgeperst en geraffineerd. Bij koude persing wordt de olie met behulp van een pers uit de zaden geperst, waarbij alle natuurlijke smaak behouden blijft, en vervolgens eenvoudigweg gefilterd en gebotteld. Geraffineerde olie daarentegen wordt onder hoge temperaturen uit de zaden gehaald en daarna gereinigd om een smaakloze olie te creëren (waardoor andere ingrediënten, zoals kruiden, echt kunnen schitteren tijdens het koken) met een hoog rookpunt.

Veelzijdigheid rapeseed oil

koolzaadolie velden

Rapeseed oil is niet alleen een gezonde en veelzijdige keuze in de keuken, maar heeft ook voordelen op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Zo is rapeseed oil ook te gebruiken als biobrandstof en bij de productie van bio plastics en andere biologisch afbreekbare materialen. Hierdoor draagt deze plantaardige olie bij aan de ontwikkeling van duurzame materialen én een circulaire economie.

Door de veelzijdige toepassingen en voordelen is het een belangrijk exportproduct voor verschillende landen en wordt er wereldwijd onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en toepassingen van rapeseed oil.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest