Zoek

Kunst & Geschiedenis in Museum Het Rembrandthuis

Museum Het Rembrandthuis

Inhoudsopgave

Ontdek de wereld van Rembrandt van Rijn in Museum Het Rembrandthuis, gelegen in het hart van Amsterdam tijdens de Dutch Golden Age. Het museum is gevestigd in een prachtig pand waar Rembrandt zelf heeft gewoond en gewerkt. Bewonder zijn kunstwerken, leer over zijn leven en krijg een kijkje in zijn huis.

Het Rembrandthuis is een uniek museum dat je meeneemt terug in de tijd naar de Gouden Eeuw. Hier ontdek je de kunst en geschiedenis van Rembrandt van Rijn en krijg je een kijkje in zijn persoonlijke leven. Een bezoek aan Museum Het Rembrandthuis is een onvergetelijke ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en geschiedenis.

Belangrijkste punten om te onthouden:

  • Museum Het Rembrandthuis biedt een unieke kijk op het leven en werk van Rembrandt van Rijn
  • Het museum is gelegen in het hart van Amsterdam en is gehuisvest in het voormalige huis van de kunstenaar
  • Bewonder de kunstwerken van Rembrandt en ontdek zijn stijl en technieken
  • Er worden regelmatig tentoonstellingen en workshops georganiseerd in het museum
  • Plan vandaag nog je bezoek aan Museum Het Rembrandthuis en ontdek de kunst en geschiedenis van de Dutch Golden Age

Het leven van Rembrandt

Rembrandt van Rijn werd geboren op 15 juli 1606 in Leiden. Hij was de zoon van een molenaar en zijn moeder kwam uit een welgestelde familie. Rembrandt begon op jonge leeftijd met schilderen en was al snel zo goed dat hij in de leer ging bij de bekende schilder Pieter Lastman in Amsterdam.

Na zijn leertijd werkte Rembrandt in Amsterdam als zelfstandig kunstenaar en al snel groeide zijn naam als schilder. Hij kreeg opdrachten van rijke kooplui en regenten, waardoor hij kon opklimmen tot een van de meest gevierde schilders van zijn tijd.

Rembrandt trouwde in 1634 met Saskia van Uylenburgh en samen kregen ze vier kinderen. Saskia overleed echter al op jonge leeftijd, waarna Rembrandt hertrouwde met Hendrickje Stoffels. Met haar kreeg hij nog een dochter.

In 1656 ging het echter slecht met Rembrandt. Hij had veel schulden en moest zijn huis en bezittingen verkopen. Zijn tweede vrouw overleed kort daarna en in 1669 stierf ook Rembrandt zelf, vermoedelijk aan de gevolgen van een beroerte.

Het Rembrandt huis

Het huis waar Rembrandt heeft gewoond en gewerkt is nu een museum, genaamd Museum Het Rembrandthuis. Het is gelegen aan de Jodenbreestraat in Amsterdam en je kunt hier een kijkje nemen in het leven van de beroemde schilder. Het museum is opgericht in 1906, ter ere van de 300ste verjaardag van Rembrandts geboorte.

Het museum is ingericht met meubels en voorwerpen uit de 17e eeuw en heeft een mooie collectie schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt en zijn tijdgenoten. Ook kun je een kijkje nemen in het atelier waar Rembrandt heeft gewerkt en zijn schilderspullen bekijken.

Waarom is het museum zo bijzonder?

“Het Rembrandthuis is zo bijzonder omdat het een kijkje biedt in het leven en werk van een van de grootste schilders uit de geschiedenis. Het museum is gevestigd in het huis waar Rembrandt heeft gewoond en gewerkt en geeft daardoor een uniek beeld van zijn dagelijks leven.”

Je kunt hier zien waar en hoe Rembrandt heeft gewerkt en welke schilderijen hij heeft gemaakt. Het is alsof je even teruggaat in de tijd en getuige bent van de creatieve geest van een van de grootste schilders uit de geschiedenis.

Het huis van Rembrandt

Vanuit het atelier van Rembrandt van Rijn in de Jodenbreestraat kijk je uit over de meest ongerepte tuin in het centrum van Amsterdam. Het is de plaats waar Rembrandt woonde en werkte tussen 1639 en 1658. Het Rembrandthuis museum is nu gevestigd in dit prachtige pand, waar bezoekers kunnen rondwandelen in de kamers waar de beroemde schilder heeft geleefd en gewerkt.

Het huis is gerenoveerd en opnieuw ingericht om de sfeer van de 17e eeuw te reproduceren. Het museum is opgedeeld in verschillende kamers, zoals de woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken, elk met zijn eigen authentieke details.

Kamer Beschrijving
Woonkamer De grote woonkamer bevindt zich aan de voorkant van het huis en was de plek waar Rembrandt zijn ezel opstelde en aan zijn schilderijen werkte.
Studeerkamer In de studeerkamer werkte Rembrandt aan zijn etsen en tekende hij ook portretten van zijn vrienden en kennissen.
Slaapkamer In de slaapkamer zie je het bed waar Rembrandt sliep, samen met zijn vrouw Saskia van Uylenburgh, die in 1642 overleed.
Keuken In de keuken zie je het fornuis waarop Rembrandt zijn maaltijden bereidde en verschillende kasten en planken waarop hij keukengerei bewaarde.

Het museum toont ook de werkkamer van Rembrandt, waar hij zijn bekende kunstwerken zoals de Nachtwacht schilderde. Het is een unieke kans om te zien waar een van de grootste schilders uit de geschiedenis heeft gewerkt en geleefd.

Rembrandthuis museum

Rembrandt’s kunstwerken

Rembrandt van Rijn wordt beschouwd als een van de grootste schilders van de Hollandse Gouden Eeuw. Zijn kunstwerken staan bekend om hun realistische weergave van licht en donker, gebruik van dramatiek en emotie. Hieronder vind je een selectie van enkele van zijn beroemdste schilderijen:

Schilderij Jaar Locatie
De Nachtwacht 1642 Rijksmuseum, Amsterdam
De Staalmeesters 1662 Rijksmuseum, Amsterdam
De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp 1632 Mauritshuis, Den Haag

De Nachtwacht is een van de bekendste schilderijen ter wereld. Het werk beeldt een schuttersstuk uit en toont een groep schutters onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq. De dramatische weergave van licht en donker, en de emotie die van de gezichten afspat, is typerend voor Rembrandts stijl. Het schilderij hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers.

Een ander beroemd schilderij van Rembrandt is De Staalmeesters, dat vier mannen toont die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de kwaliteit van laken. Het werk wordt gezien als een van de hoogtepunten van de portretschilderkunst en is tevens te bewonderen in het Rijksmuseum.

De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp is een ander belangrijk werk van Rembrandt en toont een anatomische les van het gilde van chirurgijnen in Amsterdam. Het schilderij wordt geprezen om zijn realistische weergave van het menselijk lichaam en wordt bewonderd door kunstliefhebbers over de hele wereld. Het is te bezichtigen in het Mauritshuis in Den Haag.

De kunstwerken van Rembrandt blijven fascineren en inspireren tot op de dag van vandaag. Zijn stijl en technieken hebben een blijvende impact gehad op de schilderkunst en zijn een testament van zijn grote talent en visie. Bezoek Museum Het Rembrandthuis voor een nog diepere duik in de wereld van deze meester.

Tentoonstellingen en Workshops

Museum Het Rembrandthuis biedt niet alleen een fascinerende blik in het leven van de beroemde schilder, maar organiseert ook regelmatig tentoonstellingen en workshops voor bezoekers van alle leeftijden.

Tijdens je bezoek aan het museum kun je je verdiepen in diverse thema’s en onderwerpen in de kunst. Zo kun je bijvoorbeeld de tijdelijke tentoonstelling ‘Rembrandt’s Social Network’ bezoeken, waar je meer te weten komt over de sociale kringen waarin Rembrandt zich bevond tijdens zijn leven.

Naast tentoonstellingen kun je bij Museum Het Rembrandthuis ook deelnemen aan creatieve workshops. Laat je inspireren door de meesterwerken van Rembrandt en maak je eigen kunstwerk onder begeleiding van een professionele kunstenaar.

Workshop Datum
Schilderen als Rembrandt 15 augustus 2021
Kalligrafie Workshop 22 augustus 2021
Modeltekenen 29 augustus 2021

Of je nu een doorgewinterde kunstliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een leuke activiteit tijdens je bezoek aan Amsterdam, er is voor ieder wat wils bij Museum Het Rembrandthuis.

Workshop bij Museum Het Rembrandthuis

Boek nu je tickets voor Museum Het Rembrandthuis en ervaar de kunst en geschiedenis van Rembrandt van Rijn zelf!

Bezoek het Museum Het Rembrandthuis

Ben je klaar om de wereld van Rembrandt van Rijn te ontdekken? Plan dan vandaag nog een bezoek aan Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam!

Je vindt het museum op het adres:

Jodenbreestraat 4
1011 NK Amsterdam
Nederland

De openingstijden zijn als volgt:

Dag Openingsuren
Maandag Gesloten
Dinsdag 10:00 – 18:00 uur
Woensdag 10:00 – 18:00 uur
Donderdag 10:00 – 18:00 uur
Vrijdag 10:00 – 18:00 uur
Zaterdag 10:00 – 18:00 uur
Zondag 10:00 – 18:00 uur

Volwassenen betalen €15 toegangsgeld. Kinderen tot en met 5 jaar kunnen gratis naar binnen. Bezoek de website van het museum voor meer informatie over andere kortingen en speciale tarieven.

Wil je het museum graag bezoeken met een groep? Reserveer dan van tevoren om te profiteren van de groepskorting.

Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om alles te zien en te beleven in Museum Het Rembrandthuis. Wij raden aan om minstens twee uur uit te trekken voor je bezoek.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met het museum via het telefoonnummer +31 (0)20 520 0400 of stuur een e-mail naar info@rembrandthuis.nl.

Conclusie

Bedankt voor het lezen van ons artikel over Museum Het Rembrandthuis. We hopen dat we je hebben kunnen inspireren om dit museum te bezoeken en te genieten van de prachtige kunst- en geschiedeniservaring die het biedt.

Het Rembrandthuis is niet alleen een plek waar je schilderijen kunt bekijken, maar ook een plek waar je meer te weten kunt komen over een van de grootste kunstenaars van de Nederlandse geschiedenis. Je kunt zijn huis bezoeken en zijn eigen persoonlijke omgeving ontdekken.

Daarnaast biedt het museum ook workshops aan waar je zelf aan de slag kunt met kunst. Dit is een geweldige kans om je creativiteit te uiten en geïnspireerd te worden door de werken van Rembrandt van Rijn.

Als je nog niet bent geweest, is het aan te raden om een bezoek te plannen en zelf te ervaren wat Museum Het Rembrandthuis te bieden heeft. Het is een perfecte bestemming voor een dagje uit waar je kunt genieten van kunst, geschiedenis en gezelligheid.

Vergeet niet om de officiële website van het museum te bezoeken voordat je gaat, om de meest recente informatie over openingstijden en toegangsprijzen te vinden. We hopen dat je een geweldige tijd hebt in Museum Het Rembrandthuis!

FAQ

Wanneer is Museum Het Rembrandthuis geopend?

Museum Het Rembrandthuis is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10:00 uur tot 18:00 uur.

Wat zijn de toegangsprijzen voor Museum Het Rembrandthuis?

De toegangsprijzen voor volwassenen bedragen €14,00. Kinderen tot en met 6 jaar mogen gratis naar binnen. Er zijn ook kortingen beschikbaar voor studenten en senioren.

Kan ik mijn eigen meesterwerk maken tijdens een workshop in het museum?

Ja, tijdens workshops in Museum Het Rembrandthuis kun je je eigen meesterwerk maken, geïnspireerd door Rembrandt. Er zijn verschillende workshops beschikbaar voor zowel volwassenen als kinderen.

Is er parkeergelegenheid bij Museum Het Rembrandthuis?

Nee, er is geen parkeergelegenheid bij het museum zelf. Het wordt aangeraden om gebruik te maken van het openbaar vervoer of een nabijgelegen parkeergarage.

Kan ik Museum Het Rembrandthuis bezoeken met een groep?

Ja, het is mogelijk om Museum Het Rembrandthuis te bezoeken met een groep. Het is wel noodzakelijk om van tevoren te reserveren, zodat er voldoende ruimte en begeleiding beschikbaar is.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest