Zoek

Iconische Franse bergpas Galibier: geschiedenis en geologie

Iconische Franse bergpas Galibier

Inhoudsopgave

De Galibier, een van de meest iconische bergpassen in Frankrijk, is een plek die zowel geschiedenis als geologie in zich draagt. Deze bergpas, gelegen in de Franse Alpen, heeft een rijke geschiedenis en een unieke geologische structuur die het een must-see bestemming maakt voor zowel geschiedenis- als natuurliefhebbers.

Geschiedenis van de Franse bergpas Galibier

Galibier Tour de FranceDe Franse bergpas Galibier is vooral bekend bij wielerfans, omdat het een van de meest uitdagende etappes in de Tour de France is. De pas werd voor het eerst opgenomen in de Tour in 1911 en is sindsdien een vast onderdeel van de race.

Maar de geschiedenis van de Galibier gaat veel verder terug. De pas was al in de Romeinse tijd een belangrijke handelsroute. In de middeleeuwen werd de pas gebruikt door pelgrims op weg naar Rome. In de 19e eeuw werd de pas opnieuw belangrijk toen de spoorlijn tussen Grenoble en Briançon werd aangelegd.

Iconische Franse bergpas Galibier

Geologie van de Galibier berg

De Galibier berg is niet alleen historisch belangrijk, maar ook geologisch interessant. De bergpas is gevormd door de botsing van de Afrikaanse en Euraziatische tektonische platen, die de Alpen hebben gevormd.

De Galibier berg is voornamelijk opgebouwd uit metamorfe gesteenten, zoals gneis en schist. Deze gesteenten zijn gevormd onder hoge druk en temperatuur, diep in de aardkorst. Ze zijn naar de oppervlakte gebracht door de krachten die de Alpen hebben gevormd.

De Galibier is ook rijk aan mineralen, waaronder kwarts en veldspaat. Deze mineralen geven de rotsen hun kenmerkende glinstering en kleur.

Bezoek aan Col du Galibier

Ontdek Col du Galibier berg

De Galibier is een populaire bestemming voor wandelaars, fietsers, motorrijders en natuurliefhebbers. De pas biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen en valleien. Er zijn ook verschillende wandelroutes die je naar de top van de pas leiden, waar je een nog spectaculairder uitzicht hebt.

Bovendien wanneer je als wielrenner, motorrijder of autobestuurder de bergpas beklimt, heb je grote kans dat je door Col Photos vereeuwigd wordt. De professionele fotografen van Col Photos staan langs de kant van de weg om jouw beklimming vast te leggen.

Naast de beklimming van de bergpas zijn er in de omgeving van de Galibier verschillende interessante bezienswaardigheden te bezoeken, zoals het fort van Briançon, de oude zoutmijnen van Salins-les-Bains en het nationaal park Écrins.

Wat je niet wilt missen: Col du Galibier

Col du Galibier is een plek waar geschiedenis en geologie samenkomen. Of je nu een wielerfan bent, een geschiedenisliefhebber of een natuurliefhebber, de Galibier heeft voor ieder wat wils. Met zijn rijke geschiedenis, unieke geologische structuur en adembenemende landschappen is de Col du Galibier een bestemming wat je niet wilt missen.

Wil je meer weten over de Galibier of andere interessante bestemmingen? Bezoek dan de website Wat je niet wilt missen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest