Zoek

Hoe vanuit huis werken

Hoe vanuit huis werken innovatieve werkplek ideeën freelancen

Inhoudsopgave

Tijdens de pandemie hebben we allemaal ons werkritme moeten aanpassen. In plaats van dat we ’s morgens op de fiets naar ons werk zaten, moesten we nu onze laptop opstarten en hopen dat de internetverbinding het goed deed. Thuiswerken is de trend geworden en ook enigszins gebleven. Steeds meer bedrijven werken remote, wat betekent dat je vanuit elke plek ter wereld kan werken, zolang je maar een werkende internetverbinding hebt. Als je ervoor kiest om thuis te werken, of dit moet, heeft dit wel een paar dingen waar je op moet letten.

Vind een goede werkplek

Het eerste en misschien wel het belangrijkste punt is het vinden van een geschikte werkplek. Je kan niet overal vanuit huis werken, vanwege andere huisgenoten of afleidingen. Ook je bed is niet het beste idee, omdat je hierdoor een relaxte en slaperige sfeer voelt en dus werk en nachtrust niet meer gescheiden houdt. Het is daarom belangrijk om een goede plek te vinden vanuit waar je kan werken, bij voorkeur een bureau. Zet deze op een rustige plek neer zonder veel afleidingen zodat je goed aan de slag kan.

Vind een goede werkplek

Zorg voor een regelmatig rooster

Een ander obstakel waar velen tegenaan lopen is de flexibiliteit van het thuiswerken. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Je kan je werk om andere activiteiten heen plannen, maar moet wel opletten dat je ook daadwerkelijk aan het werk toekomt. Het is daarom belangrijk om, zelfs al werk je vanaf een vakantiebestemming, een vast rooster aan te houden. Het kan hier om een paar uur per dag gaan, maar als jij met jezelf afspreekt dat je bijvoorbeeld elke morgen van 9 tot 12 aan je werk zit, dan creëer je een soort regelmaat en weet je zeker dat je iets gedaan krijgt. 

Blijf in contact met je collega’s

Wanneer je vanuit huis werkt, betekent dit dat je zonder collega’s zit. Normaal gesproken werk je op kantoor samen met anderen. Dit zorgt er niet alleen voor dat iedereen gemotiveerd blijft, maar ook dat je elkaar makkelijk en snel kan helpen wanneer je tegen problemen aanloopt. Het is daarom belangrijk om ook vanuit huis in contact te blijven met je collega’s. Dit kan door bijvoorbeeld een chat die altijd openstaat of afgesproken meetings om te checken waar iedereen mee bezig is en hoe alles verloopt. Op deze manier kunnen taken goed worden volbracht, ook wanneer je er zelf niet uitkomt.

Stel een duidelijke deadline per week

Tenslotte is het belangrijk om een deadline voor jezelf te stellen. Thuis is er niemand die je controleert en daardoor is het makkelijk om alles tot op het laatste moment uit te stellen. Dit is echter niet heel handig, want soms blijkt iets meer werk dan gewacht of heb je hulp nodig. Ook taken waar andere onderdelen voor nodig zijn moeten op tijd in gang worden gezet. Het is daarom handig om aan het begin van de week voor jezelf een overzicht te maken van welke taken in die week moeten worden volbracht en wat de deadline voor korte en lange projecten is. Op deze manier kun je goed aan de slag zonder het risico te lopen het overzicht kwijt te raken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest