Zoek

Groene thee versus zwarte thee 

groene thee versus zwarte thee

Inhoudsopgave

Groene thee vs zwarte thee: een uitleg over verschillende soorten thee

Groene thee vs zwarte thee, wat is het verschil? Het kiezen tussen groene thee versus zwarte thee hangt grotendeels af van persoonlijke smaakvoorkeuren en het doel van het drinken van thee. Als je op zoek bent naar een cafeïne boost, is zwarte thee een betere keuze, terwijl groene thee beter is voor degenen die op zoek zijn naar antioxidanten.

Verschillende thee soorten 

Thee is een wereldwijd geliefde drank met roots in Azië. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten en smaken. Het is gemaakt van Camellia sinensis, een plant waarvan ook alle andere theevarianten, behalve kruidenthee, worden gemaakt. Het grootste deel van de commerciële teelt van Camellia sinensis vindt plaats in Azië en waarschijnlijk is het oorspronkelijk afkomstig uit China. 

Het belangrijkste verschil tussen verschillende soorten thee is de mate van oxidatie van de geplukte theebladeren voordat ze worden gedroogd. Oxidatie maakt de theebladeren bruin en verandert hun smaak, waardoor ze iets rijker en donkerder worden dan hun verse variant.

groene thee versus zwarte thee

Zwarte thee met volle smaak

Zwarte thee wordt gemaakt door de theebladeren langdurig te oxideren voordat ze worden gedroogd. Dit geeft de thee een volle, moutachtige smaak. Vaak zijn zwarte theebladeren in kleine stukjes gebroken om de oxidatie te bevorderen. Over het algemeen geldt: hoe kleiner de bladeren, hoe sterker de thee. Een kop zwarte thee bevat tussen de 40 en 60 milligram cafeïne en kan bijdragen aan de gezondheid van het hart dankzij de aanwezigheid van flavonoïden. Vanwege het cafeïnegehalte kun je zwarte thee beter in de ochtend of vroege middag drinken en niet vlak voor het slapengaan. Aangezien de hoeveelheid cafeïne in een kop zwarte thee relatief laag is, wordt het door veel mensen goed verdragen.

groene thee

Groene thee pure smaak

Groene thee heeft een pure, grasachtige smaak. De theebladeren worden kort verhit nadat ze zijn geplukt om oxidatie te voorkomen en hun natuurlijke eigenschappen te behouden. Afhankelijk van de variant kan groene thee vegetarisch, bloemig of schoon smaken. Een kopje groene thee bevat gemiddeld tussen de 30 en 50 milligram cafeïne en een hoog percentage polyfenolen – antioxidanten die het lichaam beschermen tegen ziektes. Verkwikkend en rustgevend is groene thee de perfecte drank voor ’s ochtends en ’s middags.

Oolong thee: een mix van beide theesoorten

Oolong thee zit qua oxidatie tussen zwarte en groene thee in. De mate van oxidatie van oolong-thee varieert sterk, waardoor er een breed scala aan smaken is, sommige lijken meer op groene thee (vegetarisch, fris, bloemig) en andere meer op zwarte thee (moutachtig, vol, vol). Om de smaak van oolong thee aan te passen, worden de theebladeren vaak met de hand of machine getwist. Een kopje oolong-thee is perfect als je je gestrest of angstig voelt. Net als bij zwarte en groene thee bevat oolong een aminozuur genaamd L-theanine, dat wetenschappelijk is aangetoond om stress te verminderen. De populaire thee ondersteunt ook een goede darmgezondheid en helpt bij ontstekingen.

Witte thee productie

witte thee

Voor het maken van witte thee worden de bladeren van Camellia sinensis geoogst voordat ze volledig zijn geopend, wanneer de jonge knoppen nog een licht laagje witte haren hebben. Na het plukken worden de bladeren enkele uren geoxideerd voordat ze worden gedroogd. Het eindresultaat is een lichte, delicate thee met bloemige tonen. Een kopje witte thee bevat tussen de 15 en 30 milligram cafeïne, wat betekent dat het, hoewel het nog steeds cafeïne bevat, minder cafeïne bevat dan veel andere varianten. Net als andere theeën gemaakt van Camellia sinensis, zit witte thee boordevol antioxidanten en kan het schadelijke ontstekingen verminderen.

Rooibos thee komt van andere plant

Rooibos thee wordt niet gemaakt van Camellia sinensis, maar van Aspalathus linearis, een struik die inheems is in Zuid-Afrika. De stengels en bladeren van de plant worden geoxideerd en gedroogd, waardoor de thee een kenmerkende roodachtige kleur krijgt. Rooibos thee heeft een milde, subtiel zoete en nootachtige smaak en bevat geen cafeïne. Net als veel andere theeën levert rooibos antioxidanten en is het een hart-gezonde drank. Aangezien rooibos van nature cafeïnevrij is, genieten veel mensen ervan voordat ze gaan slapen, wetende dat het hun slaap niet zal verstoren.

kruidenthee

Populaire kruidenthee

Ten slotte is er kruidenthee, een brede term voor alle dranken die worden gemaakt door kruiden en specerijen in heet water te laten trekken. Populaire voorbeelden van kruidenthee zijn pepermuntthee, gemberthee en kamillethee. Over het algemeen zijn kruidentheeën cafeïnevrij en heeft elke variant zijn eigen gezondheidsvoordelen. Pepermunt- en gemberthee kunnen bijvoorbeeld helpen bij de spijsvertering, terwijl kamillethee een favoriete kalmerende drank is die geweldig is om te drinken voordat je gaat slapen.

Groene thee versus zwarte thee: de feiten

Hoewel zwarte en groene thee beide afkomstig zijn van dezelfde plant, Camellia sinensis, zijn er aanzienlijke verschillen in hun smaak, textuur en voedingswaarde. Het belangrijkste verschil tussen zwarte en groene thee is het oxidatieproces. Zwarte thee wordt langdurig geoxideerd voordat het wordt gedroogd, waardoor het zijn karakteristieke moutachtige, volle smaak krijgt en een donkere kleur heeft. Groene thee daarentegen wordt kort geoxideerd voordat het wordt gedroogd, waardoor het zijn pure, grasachtige smaak behoudt en een lichtere kleur heeft.

Een ander belangrijk verschil van groene thee versus zwarte thee is de voedingswaarde:

  • Groene thee bevat meer polyfenolen dan zwarte thee, waardoor het een hoger antioxidantgehalte heeft en mogelijk meer gezondheidsvoordelen biedt. 
  • Zwarte thee bevat daarentegen meer cafeïne dan groene thee, waardoor het een betere keuze kan zijn als je een energie boost nodig hebt.

Beide theeën hebben echter voordelen voor de gezondheid. Groene thee vs zwarte thee: zwarte thee draagt bij aan een goede hartgezondheid en groene thee helpt bij het voorkomen van ziekten zoals kanker en diabetes. Bovendien bevatten beide groene en zwarte thee L-theanine, een aminozuur dat de hersenfunctie verbetert en stress vermindert. En wil je helemaal je innerlijke balans vinden, probeer dan eens een traditionele ayahuasca ceremonie bij te wonen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest