Zoek

De impact van de mode-industrie op het milieu: wat je moet weten

Inhoudsopgave

De mode-industrie is een van de grootste industrieën ter wereld, met een geschatte waarde van meer dan 2,5 biljoen dollar. Maar deze industrie heeft ook een enorme impact op het milieu. Van de productie van grondstoffen tot de afvalproductie na gebruik, de mode-industrie is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde milieuvervuiling.

De ecologische voetafdruk van de mode-industrie

Volgens een rapport van de Ellen MacArthur Foundation is de mode-industrie verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot, meer dan alle internationale vluchten en zeevracht samen. Bovendien verbruikt de industrie jaarlijks ongeveer 93 miljard kubieke meter water – genoeg om 37 miljoen Olympische zwembaden te vullen.

Daarnaast draagt de mode-industrie bij aan de vervuiling van waterlichamen door het lozen van chemicaliën en microplastics. Het is geschat dat de helft van alle microplastics in de oceaan afkomstig is van textielvezels.

De impact van fast fashion

Fast fashion, een bedrijfsmodel dat zich richt op het snel en goedkoop produceren van kleding om in te spelen op de laatste trends, heeft de milieu-impact van de mode-industrie verergerd. Volgens de United Nations Environment Programme (UNEP) produceert fast fashion 10% van alle broeikasgassen wereldwijd en is het de tweede grootste consument van water wereldwijd.

Daarnaast draagt fast fashion bij aan de groeiende afvalberg. Volgens de Ellen MacArthur Foundation wordt elk jaar ongeveer 85% van alle geproduceerde textiel weggegooid, wat neerkomt op een vuilniswagen vol kleding die elke seconde wordt gestort of verbrand.

Wat kunnen we doen?

Er zijn verschillende manieren waarop we de milieu-impact van onze modeconsumptie kunnen verminderen:

  • Duurzame mode kopen: Kies voor merken die zich inzetten voor duurzaamheid, door bijvoorbeeld gebruik te maken van gerecyclede materialen of door eerlijke arbeidspraktijken te hanteren.
  • Minder kopen, meer gebruiken: Probeer minder kleding te kopen en de kleding die je al hebt langer te gebruiken. Dit vermindert de vraag naar nieuwe productie en vermindert afval.
  • Recyclen en hergebruiken: Doneer ongewenste kleding aan liefdadigheidsinstellingen of recycle ze. Veel merken bieden nu ook inzamelprogramma’s aan.

Shopping Guide

De mode-industrie heeft een aanzienlijke impact op het milieu, van de uitstoot van broeikasgassen tot watervervuiling en afvalproductie. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van deze impact en stappen ondernemen om onze modeconsumptie duurzamer te maken. Door bewuste keuzes te maken en onze gewoonten te veranderen, kunnen we een verschil maken.

Wil je meer weten over dit onderwerp en andere relevante zaken? Bezoek dan Wat je niet wilt missen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest