Search

5 redenen waarom in de winter zonnebrandcrème gebruiken

winter zonnebrandcrème

Inhoudsopgave

Waarom zonnebrandcrème in de winter smeren

Tijdens de hitte van de zomer is het aanbrengen van zonnebrandcrème heel logisch. Je wilt je dagje plezier op het meer niet beëindigen met een week ellende door zonnebrand. Maar als het gaat om buiten zijn in de winter, denken mensen minder snel aan de beschermende winter zonnebrandcrème voordat ze naar buiten gaan. Het hele jaar door je huid beschermen met zonnebrandcrème heeft vele voordelen. Je huid droogt namelijk niet uit, beschermt je tevens tegen de schadelijke UV-straling en het vermindert bovendien het verouderingsproces van je huid. We geven je 5 redenen waarom het zo belangrijk is om je in de winter zonnebrandcrème te smeren.

winter zonnebrandcrème

1 – Sneeuw weerkaatsen zonlicht dat UVA/UVB stralen versterkt

Net als bij een dag op het strand of het meer, waar het water de UVA/UVB-stralen van de zon versterkt, verhogen sneeuw en ijs in de winter ook de intensiteit van de zonnestralen en je risico op huidbeschadiging. Als je van plan bent buiten te gaan sleeën, skiën of gewoon een wandeling in de sneeuw te maken, is het aanbrengen van zonnebrandcrème erg belangrijk. Kies voor adequate bescherming breed-spectrum zonnefilters en lippenbalsems met minimaal 30 SPF. Voor wie een chemievrije, parabenen vrije optie zoekt, kies zonnebrandcrèmes met titaniumdioxide of zinkoxide als actief ingrediënt.

2 – Wind en weinig vocht zijn zwaar voor de huid

winter zonnebrandcrème

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je huid droger en gevoeliger is als het buiten koud is. In de winter is er minder vochtigheid en vaak hogere windsnelheden, zodat je huid voortdurend wordt ontdaan van vocht. Droogte onthult elke rimpel en elk fijn lijntje in het huidoppervlak, en het maakt je huid eerder geneigd om te barsten of te scheuren, waardoor je blootgesteld wordt aan infectiegevaar. Door in de winter zonnebrandcrème te gebruiken kun je het vochtgehalte van je huid weer enigszins herstellen.

3 – De ozonlaag is het dunst in de winter

De stratosfeer is een laag beschermende gassen die de planeet omgeeft. Deze beschermende laag gassen wordt de stratosfeer genoemd omdat de gassen gelaagd zijn. Dicht bij de top van de stratosfeer (het verst van de aarde) bevindt zich de ozonlaag die de UV-stralen van de zon absorbeert en reflecteert. De ozonproductie neemt sneller toe bij warme temperaturen en langzamer bij koude. Om deze reden is de ozonlaag dunner aan de polen van de aarde, waar de temperaturen zeer laag zijn, en is de dekking elders op aarde het dunst tijdens de koudere wintermaanden. Dat betekent dat, ook al voelt de zon niet zo heet aan, je in feite wordt blootgesteld aan UV-stralen met een grotere intensiteit.

4 – Houd je huid langer jong en gezond

winter zonnebrandcreme

De zonnestralen versnellen het verouderingsproces van de huid en verminderen de productie van collageen en elastine die ervoor zorgen dat de huid er jong blijft uitzien. Zonnebrandcrèmes beschermen de huid tegen de zonnestralen en voegen vocht toe aan de droge huid, waardoor twee problemen tegelijk worden aangepakt. Bovendien blijkt uit veel onderzoeken onder gebruikers van zonnebrandcrèmes dat dagelijks gebruik het verouderingsproces kan vertragen en de huid er jeugdiger uit laat zien.

5 – Binnenverlichting is ook schadelijk voor de huid

Zelfs als je niet van plan bent om naar buiten te gaan, wijzen nieuwe studies erop dat het licht van computers, tv’s, mobiele telefoonschermen en zelfs lampen en andere soorten binnenverlichting kunnen bijdragen aan huidbeschadiging. Dagelijks smeren met zonnebrandcrème beschermt je huid tegen schade door blootstelling aan lichtgolven.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest